Close search

Чай или кафе - кое е по-полезно за сърцето?

Чай или кафе - кое е по-полезно за сърцето? Чай или кафе - кое е по-полезно за сърцето? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кафето е напитката, с която голяма част от хората започват деня си.

Наскоро правено проучване обаче установява, че консумацията на поне една чаша чай дневно може да бъде много по-здравословна алтернатива, в сравнение на кафето, намалявайки риска от преждевременно достигане до летален изход с 25%.

Продължаващият дебат около въпроса коя кофеинова напитка е по-добра – кафето или чаят, се подкрепя както от любителите на кафето, така и от тези на чая.

Въпреки че кафето може да натовари метаболизма и няма никаква хранителна стойност, има проучвания, които доказват неговите ползи за здравето. Според тях редовната консумация на кафе може да намали риска от диабет и сърдечносъдови заболявания и не само.

Но има и други данни, които сочат и негативите от напитката върху здравето. Такъв пример е нарушение на краткосрочната памет.

От друга страна, чаят се счита за по-полезна напитка дори и от водата. Учени обясняват, че консумацията на три или повече чаши чай дневно се равнява на консумацията на много вода, а дори може да има и допълнителни ползи за здравето. Те се дължат на съдържанието на полифеноли.

Учените предполагат, че тези полифеноли са отговорни за намаляване риска от преждевременен летален изход при почитателите на чая. 

По време на мащабно проучване, изследователите от Университета Париж-V: Рене Декарт се опитват да определят ефектите от консумацията на кафе и чай върху случаите на фатален случай, свързани със сърдечносъдовото здраве, пише още puls.bg.

Участие взимат над 130 000 души, на възраст между 18 и 95 години, които са преминали преглед в определен медицински център за периода между януари 2001 и декември 2008 г.

Резултатите сочат, че хората, които пият кафе, имат по-голям риск от развитие на сърдечносъдово заболяване, особено при пушачите. В сравнение, при консумиращите чай рискът е значително по-малък.

Данните от проучването са представени по време на 2014 European Society of Cardiology Congress в Барселона, Испания.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност