Close search

Голяма част от разрешените Е-та увреждат ДНК-то ни

Голяма част от разрешените Е-та увреждат ДНК-то ни Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

"Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни", това каза в "Здравей, България" доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ. 

По думите на експертът това не означава, че ще се разболеем от рак, но в молекулярната биология се знае, че всяко увреждане на ДНК-то е опасно. "Въпреки че клетката има възможност за поправки на тези увреждания, то е опасно", категоричен беше доц. Милошев.

"Е-тата са много. В някои храни те са дори 1000 пъти повече от разрешените стойност", заяви още той. Опасните Е-та се съдържат в консервираните храни, тортите, цветните бонбони и други храни, пише още novini.bg.

"Изследването не трябва да всява паника в потребителите, защото не е изследвано времето, в което трябва да се натрупа съответната концентрация, за да се постигне негативен ефект", обясни доц. Милошев.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност