Close search

Червеният пипер - защо е и вкусен, и полезен?

Червеният пипер - защо е и вкусен, и полезен? Червеният пипер - защо е и вкусен, и полезен? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Червеният пипер е близък роднина на картофа и домата, с които се причислява към едно и също семейство растения – Картофови.

Червеният пипер е богат на витамин С, витамин А, каротени и витамин Е. Витамин С е водно разтворим антиоксидант, необходим за успешното усвояване на желязото, поддържането на здравината и еластичността на кръвоносните съдове и пр. Витамин А и каротените са важни за правилното функциониране на очите, кожата, черния дроб и др. Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, предпазващ всички мастни вещества в организма от окисление, участващ в узряването на половите клетки и много други процеси и функции.

Пиперът съдържа и големи количества минерали – фосфор, магнезий, калций и др.

Повишената нужда от витамин С при настинка и грип може да бъде успешно задоволена чрез прием на червен пипер. Апетитоповишаващите му свойства го правят особено подходящ при боледуване, когато се чувстваме отпаднали и губим апетит, а всъщност имаме особено голяма нужда от внос на енергия, хранителни вещества и витамини.

Високото съдържание на фибри, витамини и минерали и ниското съдържание на мазнини и калории правят червения пипер препоръчителна храна при диети, целящи отслабване или дори само запазване на теглото, както и за постигане на здравословен и балансиран начин на хранене.

Червеният пипер съдържа вещества, които повишават кръвоснабдяването на кожата и оказват силен затоплящ ефект. В най-големи количества от тях присъства капсаицинът, който и придава лютия му вкус. Затоплящият ефект е незначителен при консумация на пресни чушки, тъй като съдържанието на капсаициноидите е ниско и те бързо се метаболизират в организма. Те, обаче, се изолират и използват от фармацевтичните компании за производството на ревулзивни (затоплящи) продукти за локално приложение. Червеният пипер съдържа и салицилати, които имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Всичко това го прави много полезен при страдащите от артритни заболявания, независимо дали ревматоидни или дегенеративни.


Макар че на практика е много трудно да се докаже противотуморна активност in vivo (т.е., в организма) за който и да било антиоксидант, приемът на витамин С и Е със сигурност е полезен за здравето. Ако не противотуморни, те със сигурност имат жизненоважни физиологични ефекти, които в съчетание с полезните свойства на останалите биологично активни съставки в пипера, го правят полезна и силно препоръчителна храна за хора от всяка възраст.

Източник: puls.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност