Close search

Д-р Ана Пейкова: Обичайте кожата си

Д-р Ана Пейкова: Обичайте кожата си Обичайте кожата си Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Д-р Ана Пейкова завършва медицина през 1995 г. в Медицински университет в град Пловдив. В продължение на 5 години работи в Център по спешна медицина в окръжна болница град Смолян, след което специализира дерматология и венерология в Медицински университет – “Александровска болница” – град София. По време на специализацията си има над 10 научни публикации в областта на дерматологията. На европейския конгрес в Барселона през 2005 г. участва с постер, а през март 2006 г. печели стипендия за участие в Световния конгрес по дерматология в Сан Франсиско. От 2005 г. активно се занимава и с естетична дерматология. Притежава сертификати за прилагане на ботулинов токсин, дермални филъри, Радиес (Radiesse), мезотерапия за лице и тяло, химичен пилинг и фотоепилация. Ежегодно участва в най-големите международни форуми, както и в индивидуални обучения при признати дерматолози и пластични хирурзи.

Срещнахме се с д-р Пейкова за да си поговорим за грижата на кожата през лятото.

  • Как да се грижим за кожата си в прехода от пролет към лято?

Общо взето няма нещо специфично, което човек трябва да прави от прехода точно от пролетта към лятото. Основното нещо в ранна пролет е поставянето на слънцезащитен крем. Това винаги се пропуска, но ранните слънчеви лъчи често водят до едно интензивно пигментиране на кожата особено при кожи, които имат склонност към пигментиране, които имат мелазма, обременени са от страна на пигментации, по-тъмните кожи, акнеичните кожи, които имат третиране. Не трябва да се забравя слънцезащитният крем, особено след като вече е установено, че дори и видимата светлина предизвиква пигментиране на кожата. И затова вече има специфични слънцезащитни кремове за целия спектър на светлината.

  • Какви козметични процедури са подходящи за лятото?

Хидратиращите процедури, процедурите с водорасли. От естетичната медицина могат да се правят всички процедури като ботулинов токсинмезотерапиихиалуронови филъри, без фотоподмладяване и радиочестота. Общо взето кожата има нужда от повече витамини и затова се препоръчва мезотерапия с витамини. Може да се направи мезотерапия с хиалуронова киселина, комбинирана с витамини, инжекционна и неинжекционна, както и терапии, които са свързани с хидратацията на кожата. Те са актуални целогодишно.

 IMG_6422

  • Има ли храни, на които да наблегнем, и такива, които да намалим в менюто си, за да поддържаме кожата си здрава и красива през лятото?

Не съм диетолог, но от моя опит бих могла да кажа, че е добре да се наблегне на храни, които са богати на витамини, цинк и селен. Могат да се приемат хранителни добавки с колаген, за да може кожата да се освежава и да се поддържа в младежки вид. Общо взето старата истина – да се намалят газираните напитки, най-добре да се спрат изцяло, алкохолът е вреден за кожата, тютюнопушенето, прекомерната употреба на храни, които съдържат множество консерванти, пържените храни също, мазните и тежки месни храни. Общо взето всичко, което е полезно за организма, като цяло е полезно и за кожата.

  • Кои са най-често срещаните грешки, които хората правят при поддържане на кожата си?

Най-често срещаната грешка е липсата на добра хигиена на кожата. Една кожа трябва първо да бъде много добре почистена с подходящ продукт – тоник, за да може крема, който слагаме да се поеме равномерно и добре от кожата. Много хора я почистват само с вода. Водата не е достатъчна да отмие образуваната мазнина през деня и натрупаните върху нея вируси, бактерии и други замърсявания. Така че най-добре е кожата да се почиства с измивен гел според вида кожа и след това да се слага тоник. Втората грешка, която правят при поддръжката е недобрата преценка при избора на крем. Обикновено купуването на крема е свързан с марката и цвета на опаковката. Хубаво е човек да направи една консултация при дерматолог – козметолог, който разбира, да му определи типа кожа и да му избере най-подходящия за неговия тип кожа крем. Това е като с усвояването на храните – ако ние не усвояваме определен тип храна, тя няма да е полезна за нашия организъм. Това означава, че не е важно колко е скъп един крем, а какво съдържа и дали е подходящ за определения тип кожа. И третата грешка, която често се допуска е, че не се слага слънцезащита, както и масовата употреба на солариум.

  • Как може да предпазим тялото си от образуване на целулит и кои процедури са най-ефективни при борбата с него?

Премахването на целулита не става за един, два или пет дни. Ако човек иска да няма целулит, той трябва да си промени изцяло начина на живот. Като в начин на живот включваме начин на хранене, двигателната култура, хигиената дори на кожата в тези зони, в които се образува целулит. Ако искаме да нямаме целулит, доста по-рано трябва да се подготвим за неговото третиране. IMG_6403Относно продедурите – имаме различни апарати за третиране на целулит. Най-ефикасният от тях е Velashape. Той работи с радиочестота, с инфрачервени лъчи и вакуум. Радиочестотата има сертификат от FDA(Американската асоциация за контрол на храни и лекарства), че разтапя мастните киселини в мастните клетки. Целулитът е едно многокомпонентно заболяване – в него освен мазнина, имаме съединителна тъкан, задръжка на течности, токсини, намалена циркулация в определената зона, и затова за да се третират всичките тези фактори е важно да се правят комплекс от процедури. Т.е. добре е първо да се ограничи храненето в тази насока, която казах преди малко за кожата, което е полезно, след това да се увеличи двигателната активност и накрая вече да се прибегне към процедуите. Радиочестотата е най-ефективна, след това е добре да се правят антицелулитни масажи и вече като последна иновация – замразяване на мастните клетки. Това се осъществява чрез един апарат, който прави Криолиполиза. Това е най-новият апарат в нашата клиника. Той служи за замразяване на локални мастни натрупвания – мастните клетки се замразяват и се унищожават завинаги.

  • Вашите пет съвета за здрава и красива кожа?

Грижете се от хигиенна гледна точка за кожата си, почивайте си повече, обичайте я, усмихвайте й се и не я излагайте на слънце. IMG_6420

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност