Close search

Да засилим приема на витамини преди пролетта

Да засилим приема на витамини преди пролетта Хранителният режим през пролетта трябва да осигурява по-голямата част от дневната калорийна нужда на организма, без да го лишава от основните хранителни съставки - мазнини, белтъчини и въглехидрати. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хранителният режим през пролетта трябва да осигурява по-голямата част от дневната калорийна нужда на организма, без да го лишава от основните хранителни съставки - мазнини, белтъчини и въглехидрати. 

За целта е необходимо да се спазва разнообразен хранителен режим, включващ плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, нетлъсти меса, яйца, млечни продукти с ниско мастно съдържание, риба (най-малко два пъти седмично) и други храни, бедни на мазнини и богати на витамини и минерали. 

Нормалните функции на имунната система се поддържат от витамините и минералните вещества. Намаленият прием на тези вещества води до влошаване на общото състояние на организма, т.е. получава се авитаминоза. Това състояние може да се отстрани чрез системен прием на витамините от група В, С, А, Д, Е. 

Съществува едно основно правило - хранителните продукти трябва да се подбират така, че в тялото да попадат всички необходими витамини и микроелементи. 

Според диетолозите пък пролетта е подходящ сезон за започване на диети с консумиране на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и продукти, бедни на животински мазнини. В основата на здравословното поведение е приемът на 1-2 литра течности на ден и 30 минути ежедневно ходене с умерено темпо. 

 Източник: www.framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност