Да засилим приема на витамини преди пролетта
Хранителният режим през пролетта трябва да осигурява по-голямата част от дневната калорийна нужда на организма, без да го лишава от основните хранителни съставки - мазнини, белтъчини и въглехидрати.
За целта е необходимо да се спазва разнообразен хранителен режим, включващ плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, нетлъсти меса, яйца, млечни продукти с ниско мастно съдържание, риба (най-малко два пъти седмично) и други храни, бедни на мазнини и богати на витамини и минерали.
Нормалните функции на имунната система се поддържат от витамините и минералните вещества. Намаленият прием на тези вещества води до влошаване на общото състояние на организма, т.е. получава се авитаминоза. Това състояние може да се отстрани чрез системен прием на витамините от група В, С, А, Д, Е.
Съществува едно основно правило - хранителните продукти трябва да се подбират така, че в тялото да попадат всички необходими витамини и микроелементи.
Според диетолозите пък пролетта е подходящ сезон за започване на диети с консумиране на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и продукти, бедни на животински мазнини. В основата на здравословното поведение е приемът на 1-2 литра течности на ден и 30 минути ежедневно ходене с умерено темпо.
Източник: www.framar.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook