Close search

Девет от най-опасните храни в света

Девет от най-опасните храни в света Девет от най-опасните храни в света Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хората са един от малкото видове на тази планета, които имат способността да пренебрегват инстинкта си за оцеляване, пишат от profit.bg.

Хората скачат от самолети, претоварват физически организма си, участват в ултрамаратони в пустинята, живеят в микрогравитация и поставят рекорди за това кой ще издържи най-дълго под вода без кислород. 

Има обаче и някои храни, които могат да са смъртоносни, и здравият разум на хората бива подлаган на изпитания, когато решат да ги изпробват. 

Вижте някои от най-опасните храни, подбрани от vagabondish.com 

Фугу, Шимоносеки, Япония 

Фугу е риба, чийто черен дроб и вътрешности съдържат смъртоносни количества от отровното вещество тетродоксотин, за което все още не е създадена противоотрова. Може би е изненадващо обаче, че всеки готвач на фугу в Япония, който си тежи на мястото, ще се опита да остави точно толкова отрова, колкото е необходима, която клиентът да усети на езика си и да остане доволен от вкуса и от преживяното. Преди 30 години рибата фугу разбуни духовете в Япония, след като известния актьор Бандо Мицугоро почина, след като беше ял именно такава риба. Ако искате да рискувате живота си, можете да посетите град Шимоносеки в Западна Япония, където няма известни смъртни случаи на хора, които са яли фугу. 

Аки, Ямайка 

Ако погледнем към Карибския басейн там откриваме вкусния, но опасен плод аки. Въпреки че е богат на витамини и протеини, ако плодът бъде изяден, преди да е напълно узрял, той пречи на освобождаването на глюкоза от черния дроб, което бързо понижава кръвната захар на човек и води до силно прилошаване или смърт. 

Гигантска жаба Bullfrog, Намибия 

Защо да се задоволявате с жабешки бутчета във Франция, когато можете да хапнете цялата жаба? Гигантската жаба Bullfrog е деликатес в тази африканска държава, но когато бива консумирана, подходящото време за това е най-важно. Хората често биват съветвани да ядат такива жаби “след третия дъжд” или когато жабите започнат да квакат и да се размножават. В противен случай обикновено се стигне до бъбречна недостатъчност, която местните наричат ошитеката. 

Сан Нак Джи, Южна Корея 

Не се изисква много подготовка за приготвянето на сан нак джи (суров малък октопод) – октоподът се разчленява, сервира се със сусамово масло и се поднася. При това положение много от неговите пипала все още мърдат и не биха се поколебали да използват своите вендузи, ако се опитате да ги преглътнете. Трябва да дъвчете много усърдно преди да рискувате да пропуснете нещо потенциално опасно през гърлото си. Въпреки “тръпката”, много чужденци, които са опитвали това ястие, твърдят, че то има блудкав вкус и е повече жилаво, отколкото вкусно.

Ядки от кайсия, Турция 

Ядките в костилките на черешите, сливите, прасковите, бадемите, кайсиите и дори ябълките съдържат цианогенетични глюкозиди, които при поглъщане отделят водороден цианид. Не се паникьосвайте, ако хапвате ябълка, докато четете това; необходим е огромен брой семки, за да ви навредят. За съжаление в Турция, където се отглеждат много кайсии, има смъртни случаи на хора, които “са прекалявали с ядките.” Изпичането ще ги направи безопасни, ако искате да ги хапвате с мляко всяка сутрин. 

Маниока (касава), Африка, Южна Америка 

Листата и корените на маниоката съдържат изненадващо голямо количество цианид. Маниоката е тропически зеленчук, произхождащ от Южна Америка, но е популярен и в Африка особено заради своя сок, след чиято фермантация се прави напитка, наречена пивари. Касу Марзу, Италия Сиренето Касу марзу на практика е незаконно в по-голяма част от Италия, а мнозина го считат повече за боклук, отколкото за храна. Въпреки това приготвянето му е толкова педантично, колкото и на изтънчен десерт. Сирене от овче мляко се оставя да ферментира. По време на процеса определен вид мухи снасят яйцата си върху сиренето, които впоследствие се превръщат в ларви. Тези ларви размекват сиренето достатъчно, за да бъде готово за консумация. Сиренето обаче трябва да се яде, докато ларвите са живи, за да избегне натравяне. 

Плод от бъз, Европа 

Точно както при ямайския плод аки, не е в полза на човек да консумира неузрял плод от бъз. Това вероятно е най-малко опасната храна в тази класация, тъй като плодът се яде узрял по цял свят и смъртните случаи за изключително редки. Той обаче трябва да се държи далеч от малки деца и животни, а листата и стъблото не трябва да се ядат. 

Кървави миди – Шанхай, Китай 

Човек не трябва да спи с някой подозрителен, за да хване хепатит, ако избере да хапне кървави миди в Шанхай. Въпреки че кървавите миди са считани за един от по-вкусните китайски деликатеси, начинът по който се подготвят в Шанхай включва бързото им варене, което оставя много вируси и бактерии, в това число хепатит A, E, тиф, и дизентерия. 

И най-опасната храна от всички… 

Бързата храна (fast food) е опасна за всички, но хората я обичат.

*снимка: wikipedia

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност