Дюлята - вкусна и полезна
Макар и не много обичана, дюлята е изключително полезна.
Богата е на витамини А, С, Е, В1, В2, В6 и РР. Семената й пък съдържат фруктоза, глюкоза, калий, калций, фосфор и мед.
От семките на дюлята можете да си сварите лечебна отвара, но не трябва да ги смачквате. Съветваме ви винаги да ги махате и да избягвате консумацията им, ако не сте сигурни какво правите. Вътрешната част на семената на дюлята съдържат отровното вещество гликозид амигдалин!
Макар да не е популярна в диетите, в 100 г дюля има 57 Ккал. Към чаша фреш от дюля може да добавите лъжичка мед, за да е по-вкусно и по-полезно.
Дюлите са изключително полезни за стомаха и храносмилането. Дюлевият мармалад и дюлевият компот действат благотворно при болки в стомаха и помага при проблеми с храносмилането.
В натурален вид и като отвара дюлята се прилага при наличие на стомашно разстройство, като народната медицина я препоръчва като запичащо средство.
Дюлята съдържа провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. Това я прави изключително полезна за повишаването на имунитета. Внимавайте с дюлите. Те са добър вариант като част от плодовата диета.
Обаче не бива да прекалявате с тях. В голямо количество суровите дюли имат запичащ ефект. Комбинирайте ги с плодове, които имат разхлабващ ефект - например диетата с тиква. Така ще постигнете баланс.
Дюлите са плодове, които обикновено узряват в края на есента, ето защо поставени на хладно и тъмно място те биха могли да издържат дори до края на зимата.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook