Close search

Гъбите - колкото вкусни, толкова и полезни

Гъбите - колкото вкусни, толкова и полезни Гъбите - колкото вкусни, толкова и полезни... Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Освен вкусни, гъбите са и много полезна храна. В състава им, има много аминокиселини, които лесно се усвояват от червата. Освен тях, гъбите са богати и на въглехидрати, микроелементи като желязо, натрий, флуор, цинк, мед, калий, магнезий и други. Всичките им съставки са изключително полезни за организма и той се нуждае от тях. Микроелементите в гъбите влияят благотворно върху сърдечно-съдовата система. Благодарение на лецитина, който съдържат гъбите, помага на тялото да не трупа холестерол повече от необходимото за неговото функциониране количество. Гъбите подобно на плодовете и зеленчуците също съдържат много витамини, като витамин А, витамин Б, витамин Д и други. Вкусните гъби помагат за пречистване на кръвта и като цяло на организма като извеждат от него натрупаните токсини и шлаки. Много полезна съставка са на диета, понеже някои от тях съдържат малко количество мазнини ( манатарка), т.е. голяма част от тях са нискокалорични. Оказват влияние върху имунната система и я повишават. Учените са доказали, че в състава на млечицата се съдържа важен естествен антибиотик, който има силата да се бори срещу бактерии и вируси. Ако имате проблеми с кръвната захар, определено трябва повечко да похапвате горска печурка, която понижава нейното ниво. Тя полага грижа дори за очите. Гълъбката помага при нервни разстройства и има успокояващо действие. Всеки, който има проблеми с щитовидната жлеза трябва да хапва пънчушка. Тя съдържа естествения антибиотик агроцибин и помага на мозъка, като подобрява паметта и неговите останали функции. И не на последно място да не забравяме, че рибата е богата на омега мастни киселини!

Гъбите могат да се консумират по няколко начина – мариновани, пържени, на фурна, на скара и като съставка на различни ястия!

Източник: hubavica.eu

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност