Close search

Греяното вино - у нас и по света

Греяното вино - у нас и по света През зимните дни и празници греяното вино е неизменна част от трапезата Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Виното е традиция. През зимните дни и празници то е неизменна част от трапезата.

В западните страни греяното вино може да се консумира с някакви сладки и да е символ на Коледа, да създава семеен уют и т.н., но в България то си е сериозна напитка, към която се подхожда доста уважително. И тъй като съзнаваме важността му, ние ви предлагаме три рецепти за хубаво, руйно греяно вино.

Греяното вино по български

Това е най-простата и най-ефективна срещу настинки рецепта. Дава сила, румени бузи и щастлива усмивка. За приготвянето на тази простичка рецепта са нужни: 1 л. вино (за около 4-5 чаши), 2 супени лъжици мед, черен пипер или стрита люта чушка и билки по избор (мента, мащерка, босилек...).
Приготвянето също е лесно. Слагате виното на слаб огън и в него сипвате останалите съставки без меда. Оставяте за около 7 минути, като периодично разбърквате. Прецеждате полученото. Добавяте меда. След това пиете на воля.

Вкусът е едновременно сладък и лют (ако сте използвали люта чушка, лютото ще е по-изразено). Вкусовите качества също така зависят и от това какво вино сте ползвали. Ние препоръчваме мавруд, широка мелнишка лоза, рубин или въобще някой по-тежък сорт, който ще даде плътност, а самото вино няма да изгуби алкохолния си ефект при греенето.

Глювайн

Немската традиция в коледното греяно вино също не трябва да бъде пренебрегвана. Немското Глювайн е едно от най-вкусните неща, които можете да опитате в студен зимен ден. За да си направите този шедьовър на алкохолното изкуство, ще ви трябват: 4 л сухо червено вино, 500 мл бренди, 1 чаена чаша (ч.ч.) захар, 6 пръчки канела, 12 "пирончета" карамфил, шипка бахар, шипка индийско орехче, 2 портокала и 1 лимон.

Самото вино се слага в голяма тенджера и се загрява на слаб огън. Щом започне да се затопля, добавяте захарта и бъркайте докато тя се разтвори. След това добавете брендито. Сместа трябва да се загрее добре, но не трябва да завира. Щом усетите, че тръгва да завира, разбъркайте добре. Към сместа добавете нарязаните портокали и лимон, след което оставете тенджерата на котлона на слаб огън за около час. Отново трябва да се следи да не завира.

Полученото питие се сервира горещо и изключително много си върви със сладки с джинджифил. Има сладък вкус и силен аромат на подправки и е изключително подходящо за мързеливи зимни следобеди и вечери в приятна компания.

Карамелено греяно вино

В повечето рецепти за греяно вино ароматът идва най-вече от подправките. Ако не обичате силен аромат на карамфил или канела, имаме друго предложение за вас. В него естественият винен аромат се смесва с карамел. За целта ще ви трябват: 2 литра вино, 1 чаена чаша захар, смлян черен пипер, лимонена кора.

Сложете виното в тенджера и я поставете на котлона на слаб огън. Във виното сложете лимонената кора. В друга по-малка тенджера разтопете част от захарта на карамел, като в захарта сложете и черен пипер. Разбъркайте внимателно карамела, докато не се уверите, че е достатъчно течен, като същевременно внимавайте да не загори. Свалете виното от огъня и изсипете карамела вътре, след което сложете виното обратно на котлона. При сипването карамелът ще се превърне отново в твърдо състояние, така че ще трябва да го разтворите във виното. След това повторете процедурата с останалата част от захарта.

Ако не ви е достатъчно сладко, можете да подсладите с още захар. Виното се сервира горещо, като може да се добавят няколко бисквитки и малко сирене при поднасянето.

Която и рецепта да изберете, е важно да използвате качествено вино иначе рискувате на следващата сутрин да се събудите с неприятно главоболие, съветват колегите от bulevard.bg.

Консумирайте с удоволствие и с мярка.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност