Close search

Още ползи от куркумата

Още ползи от куркумата Куркумата е една от най-известните подправки в индийската кухня Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Куркумата е една от най-известните подправки в индийската кухня. А ползите, които жълтият на цвят прах носи за здравето са много.

Жълтият цвят на куркумата се дължи на съединението куркумин. В куркумата се съдържа от 3 до 6% куркумин. Проучвания, проведени по-рано, показват, че куркуминът намалява риска от деменция, рак и други лоши болести.

Според ново проучване, проведено в Университета на Монаш, само един грам куркума е достатъчен, за да се подобри паметта. По-специално, куркумата е полезна за хората, които са в ранен етап на диабет, свързан с деменция. Навременната намеса на полезната подправка може да предотврати развитието на деменция или да намали тежестта на симптомите.

В изследването са участвали 48 мъже и жени над 60 години. Всеки от тях е страдал от диабет, които е установен наскоро, а участниците все още не са успели да започнете лечението си. Доброволците са хапвали за закуска 1 грам куркума с бял хляб. Най-просто обяснено – подправката се наръсва върху филията. Освен това, на участниците в контролната група са дали за закуска и чай с два грама канела.

Учените са проверили в какво състояние е паметта на участниците преди и след експеримента. Станало ясно, че тази здравословна закуска значително е подобрила умението да помнят на участниците в теста. С течение на времето, лекарите са убедени, ще настъпят още по-големи подобрения, които ще бъдат факт, ако редовно се консумира тази невероятна комбинация от куркума и канела, пише още bolime.net.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност