Close search

Хайверът - ценна храна, пълна с подхранващи вещества

Хайверът - ценна храна, пълна с подхранващи вещества Хайверът - ценна храна, пълна с подхранващи вещества Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хайверът представлява съвкупността от яйцата на рибата. Той се добива от риби, които живеят на свобода или в специални развъдници. Най-известните видове хайвер са черен, който се добива от рибите моруна, чига и пъструга, и червен, който се добива от есетра.

Хайверът е ценна храна, която е пълна с подхранващи вещества. В химичния й състав се включват 50% вода, 25% белтъци, 17% мазнини. Откриват се пълен набор от аминокиселини, аспаргинова, глутаминова, серин, лизин и левцин. Присъстват минерали калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и натрий, както витамини А, С, Д и Е.

Хайверът от есетра има високи хранителни стойности. Той се смята за много вкусна и полезна храна. Хранителната стойност се определя от цвета и от размера на зърното, като колкото е по-светло и едро, толкова хайверът има по-висока хранителна стойност. Неговият химичен състав влияе положително върху мозъчната функция. Повишава защитните сили на организма и има противоалергични свойства. Доказно е, че консумацията му редуцира риска от поява на сърдечно съдови заболявания. Съдържащият се витаминен комплекс доставя на организма необходимите му дневни дози и забавя процеса на стареене.

Хайверът от сьомга също се отличава с добри хранителни и вкусови качества. Той е много мощно средство за профилактика срещу заболяването атеросклероза. За разлика от другите храни, хайверният холестерол не е толкова страшен, тъй като се неутрализира от големите количества лецитин. Съдържащите се полиненаситени мазнини също помагат в борбата срещу атеросклерозата. Те са полезни още за очите, за имунитета и за мозъка. Понижават вероятността от появата на тромбози и спомагат за нормализиране на кръвообращението в малките кръвоносни съдове.

Хайверът е една от най-питателните храни. В 100 грама черен хайвер се съдържат 280 калории, а в 100 грама червен има 270 калории. Хайверът има интересно въздействие върху човешката кожа. От една страна е полезен за нея, защото доставя всички необходими минерали и витамини, а от друга трябва да се внимава с него, тъй като съдържа много натрий. Хайверът не е подходящ избор за храна за хора, които искат да отслабнат, и за тези, които са с противопоказания спрямо храни, които съдържат големи дози натрий.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност