Close search

Редовното приемане на чесън предпазва от простуда и грип

Редовното приемане на чесън предпазва от простуда и грип Редовното приемане на чесън предпазва от простуда и грип Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

За лечебните свойства на чесъна се изговорило и изписало не малко. Едва ли има някой, който да не е опитвал бабините рецепти против настинка, които задължително включват и чесъна.

Това малко, не много добре миришещо и лютиво културно растение е познато на човечеството от дълбока древност и от тогава до днес се използва както за храна, така и за лечение на различни болежки. Какво обаче прави чесъна толкова предпочитан и прилаган в народната медицина и до днес?

Ако се върнем назад във времето, още в древни времена, за това растение се е смятало, че може да предпазва и лекува от заразни болести, ухапване от змии, та дори и от чума. Смятало се е, че който употребява редовно чесън ще бъде здрав, смел и силен и него болести няма да го ловят.
Днес можем да кажем, че има доста истина в мъдростта на древните лечители.
В състава на чесъна се съдържа веществото алицин, което има свойството да предпазва организма и да спира вредното въздействие на болестотворните бактерии. Освен алицин, в чесъна се съдържат и много биологични активни вещества – алкалоиди, които при редовно приемане на чесън спомагат за понижаване на нивото на кръвната захар, регулират високото кръвно, намаляват риска от артериосклероза и т. н.
Редовното приемане на пресен чесън предпазва и от простудни заболявания, тъй като укрепва организма. Освен това едновременно с укрепването на имунната система, той влияе изключително добре и на процеса на храносмилане и други.
Лечебните свойства на чесъна са наистина безспорни, но за да имат ефект той трябва да бъде приеман ежедневно. В аптеките се предлагат различни видове таблетки, прахчета или капсули сух чесън, но е добре да се знае, че ежедневния прием на пресен чесън (по една-две скилидки) има много по – голям лечебен ефект.

Източник: ozdravei.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност