Close search

Храни, които ни предпазват от деменция и Алцхаймер

Храни, които ни предпазват от деменция и Алцхаймер Храни, които ни предпазват от деменция и Алцхаймер Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Алцхаймерът е една от най-коварните болести. Тя е най-разпространената форма на деменция и засяга необратимо мозъка, като причинява симптоми на объркване, раздразнимост и агресивност, промени в настроението, затруднения в говора, загуба на дълготрайна памет и цялостно затваряне на пациента, поради отслабване на сетивата.

Според доклад на учени от Калифорнийския университет през 2006 г. от това коварно заболяване са страдали 26,6 млн. души. Прогнозите са, че до 2050 година то ще засяга 1 на 85 души по света. Болестта на Алцхаймер не се лекува, но всеки от нас може да направи всичко възможно да се предпази от нея. Това ставас със стимулиране на мозъка да мисли и с правилно хранене.

Ето няколко предложения за менюто ви, които биха помогнали в борбата с Алцхаймера:

Храни и напитки с богато съдържание на флавоноиди. 

Флавоноидите са в групата на антиоксидантите. Те действат благотворно на мозъка и спират натрупването на белтък в мозъка (което е и основната причина за деменцията). Флавоноидите освен с антиоксидантното си действие, помагат и със свойството си да пречат на възпаленията да се разрастват. Храните богати на този антиоксидант са изключително полезни. Тук се включват: ябълки, грейпфрути, аспержи, брюкселско зеле, зеле, чесън, къдраво зеле, лук, грах и спанак.

Също така флавоноиди в различни дози могат да бъдат открити в повечето плодове и зеленчуци с лилав-тъмно син цвят. Това са боровинки, къпини, всякакви други горски плодове. Друг източник на флавоноиди е червеното вино. С него, разбира се, не трябва да се прекалява и една чаша с обяда е напълно достатъчна.

Храни с богато съдържание на омега-3 мастни киселини

Човешкият организъм има нужда от омега-3, но не може да ги прозивежда. Затова си ги набавя по различни начини. Освен множеството си ползи като изчистване от лош холестерол и зареждането на клетките с енергия, омега-3 действа положително в борбата с деменциите. този вид мазнини допринася за понижаване нивата на протеина бета-амилоид, свързан с дегенеративното заболяване. 

Известно е, че болестта на Алцхаймер е в резултат от повишеното образуване и натрупване на тези протеини в мозъка, които увреждат нервните клетки. Доказано е, че приемът на продукти, съдържащи това "магическо" вещество може да забави когнитивния спад с 10%.

Омега-3 мастни киселини можем да набавим най-вече от по-мазни риби, орехи, зехтин и ленено семе или ленено масло.

Храни, съдържащи витамин Е и С

Комбинацията между тези два витамина показва благотворен ефект при лечение на Алцхаймер, когато е установено, че пациентът вече страда от болестта. Доказано е, че различните лекарства, които се прилагат при лечението на това заболяване, действат по-добре, когато към тях се добави витамин C и витамин Е. С тях лекарствата достигат до части на мозъка, където иначе трудно биха имали достъп. На витамин С са богати всички плодове и зеленчуци. В най-големи дози той може да бъде открит в ягодите, цитрусите, чушките, както и в екзотични плодове като киви и папая.

Витамин Е пък може човек да си набави от всички ядки и семена, които могат да произведат някакъв вид масло или олио. Най-вече това са слънчоглед, бадеми, кайсиеви ядки, както и палмово масло. За по-лесно, просто включете в менюто си повече ядки. Орехите също са много добър вариант, тъй като освен витамин Е, те съдържат също така и флавоноиди.

Друго оръжие срещу Алцхаймера са различните логически задачи и въобще нещата, които ни карат да мислим. Активната мозъчна дейност сама стимулира отделните части на мозъка и така се извършва една своеобразна "тренировка" на мозъка. Препоръчват се математическите и логически задачи, пъзелите, както и всяка друга дейност, която ще ни накара да си размърдаме сериозно сивите клетки.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност