Close search

Идентичността и произходът на виното - акцент на DiVino.Taste 2013

Идентичността и произходът на виното - акцент на DiVino.Taste 2013 Произходът има значение Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Произходът има значение

Идентичността е това, което отличава съдържанието на всяка бутилка вино. Освен сортовете грозде, за особеностите на виното огромно значение има и произходът. Именно връзката между сортовете и характерните белези на дадено място се описва с непреведимата френска дума тероар (terroir). Това е термин, с който се описва съчетанието от климат, терен и почви, но също и характерните особености, които определен географски район придава на всички местни продукти.

Идентичността и произходът на виното - акцент на DiVino.Taste 2013

Наталия Гаджева и Станимир Стоянов ще представят четири червени вина от Северна и четири червени от Южна България. Все още се смята, че северна част е отличен район за производство на бели вина, докато южната е запазена територия за червените сортове. 

Дали това твърдение е абсолютно вярно и какви са характерните особености на червените вина от Севера и от Юга ще имате възможност да установите сами по време на майсторския клас Винени посоки: Север и Юг в България.

Световният експерт по италиански вина, холандецът Фред Нийхойс, ще направи разходка из най-прочутите винени региони в Италия. Разстоянията тук нямат значение и в рамките на два часа той ще представи вината на Пиемонт, Венето и Трентино в Северна Италия, ще се спусне на юг в Тоскана и ще стигне до горещата Кампания, за да потопи участниците в майсторския клас Made (only) in Italy в магията на италианската винарска традиция.

Световноизвестната Каролайн Гилби MW ще покаже колко различни могат да бъдат вината от Източна Европа. Дали нашите съседи залагат повече на доказаните междунардони сортове или полагат усилия да развиват местните си вина? Какво се случва с винената карта на Източна Европа, извън пределите на България? Няколко въпроса, чиито отговори със сигурност ще намерите по време на майсторския клас Различните лица на Източна Европа.

До каква степен е важен произходът на вината ще стане ясно по време на майсторския клас Совиньон блан: Сансер vs. Марлбъро. Яна Петкова и Ясен Захариев от екипа на DiVino ще застанат един срещу друг в опит да ви убедят къде вината от совиньон блан се чувстват по-добре – в Новия или в Стария свят. Совиньон блан е емблематичен сорт за Нова Зеландия и областта Марлборо, но произходът му ни отвежда по течението на френската река Лоара, в малкото селце Сансер.

Билети за майсторските класове може да закупите на vintageclub.bg.

Подробна програма и информация за участие може да намерите на taste.divino.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност