Close search

Изчерпан яйчников резерв – а сега накъде?

Изчерпан яйчников резерв – а сега накъде? А сега накъде? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Борим се за кариерно развитие, стремим се към постигане на мечтите си… Стоп! Нима забравяме, че щастието ни не е материално. Бързаме, бързаме в изпълненото със стрес ежедневие и оставяме на заден план идеята да имаме свое дете.

Неусетно минават годините, но все още няма бебешки плач. В разговорите не се чува идеята да посетим специалист. Напрежението се усеща само в изпитателните погледи на по-възрастните ни роднини.

Няма накъде

Изминава още време, докато двойките се осмелят да посетят специалист, който установява наличието на репродуктивни проблеми. Често диагнозата е изчерпан яйчников резерв.

А сега накъде?

Реална възможност за бебе е чрез дарителска яйцеклетка.

Но откъде?

Стерилитетът е все по-често срещано явление, всеки пети човек среща проблеми в желанието си да има бебе. В България двойките с репродуктивни проблеми са над 200 000, а около 40 000 от тях се нуждаят от дарителска яйцеклетка, поради преждевременно изчерпан яйчников резерв. С напредването на възрастта на жената броят на яйцеклетките започва да намалява, но невинаги тя е главният определящ критерий, тъй като има млади жени, които могат да имат изчерпан яйчников резерв.

Това присъда ли е?

При изчерпания яйчников резерв яйчниците на жената не произвеждат яйцеклетки или единичните произведени не са подходящи за оплождане и формиране на здрав ембрион. И тук стигаме до възможността как жена с такава диагноза да има бебе. Решение има! То е дарителска яйцеклетка, която да бъде оплодена от сперматозоид на партньора/съпруга чрез инвитро. С изчерпан яйчников резерв може да бъдат и жени с лош отговор на хормонална стимулация, които продуцират малко на брой или незрели яйцеклетки, претърпели неуспех при процедурите.

Но защо?

Съществуват различни фактори, водещи до това състояние, и те са наследствени заболявания, преждевременна менопауза, която може да се дължи на автоимунно заболяване, оперативна интервенция, ендометриоза или прием на медикаменти, както и при жени, преминали химио- или лъчетерапия.

Как да получа шанс за бебе?

Ще трябва да посетите специализиран инвитро център, където ще бъдете включени в лист на чакащи реципиенти. След като там намерят подходящ дарител за вас, ще синхронизират цикъла ви с неговия, като ще ви бъдат изписани медикаменти преди и след процедурата за поддържане на функцията на яйчниците и подготовката на маточната лигавица за по-добра инплантация на ембриона. 

Ще посетите вашия акушер-гинеколог за ултразвукови прегледи. Дарените яйцеклетки ще бъдат оплодени с материал от вашия съпруг/партньор (освен в случаите на непартньорско даряване). Няколко дни оплождането ще бъде наблюдавано от екипа на специалисти ембриолози и в деня на ембриотрансфера ще ви бъде дадена информация за развитието на ембрионите, като според качеството им лекуващият лекар ще обсъди с вас колко от тях да бъдат върнати в маточната кухина. При наличие на по-голям брой качествени ембриони ще ви бъде предложено тяхното замразяване и съхранение за определено време.

Искам да остана анонимен!

Съгласно законодателството процесът на даряване на яйцеклетки е строго конфиденциален и не допуска разкриване на самоличността на анонимния дарител. Идентичността на реципиентите също не се разкрива, освен в случай на родствено даряване по права линия.

Вашата мечта за бебе, никога не е била по-лесно достижима!

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност