Close search

За силата на донорството – когато да помогнеш, значи да дариш живот

За силата на донорството – когато да помогнеш, значи да дариш живот Над 10% от двойките с репродуктивни проблеми се нуждаят от дарителска яйцеклетка Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Над 10% от двойките с репродуктивни проблеми се нуждаят от дарителска яйцеклетка.

Радостен е фактът, че в днешно време все повече хора са склонни да дарят яйцеклетки, на жени които се нуждаят от тях. Благодарение на този благороден жест, жените с намален яйчников резерв, в следствие на различни фактори, могат да получат възможността за така мечтаното бебе. За близо 40 000 българки надеждата да имат дете е само чрез дарителска яйцеклетка.

Кой може да е донор на яйцеклетки?

Донорът може да е всяка жена до 34 годишна възраст, която има желание да помогне. Желателно е донорът да има поне едно здраво дете и да е стигнал сам до това решение.

Искам да бъда донор, искам да помогна – какво трябва да направя?

Преди всичко трябва да се провери здравословното и репродуктивно състояние на донора, което се прави с няколко подготвителни генетични и кръвни изследвания, които са напълно безопасни. Важно е да се знае, че всички прегледи, изследвания и процедури са напълно безплатни за донора.

След излизането на резултатите и ако те показват добро здравословно състояние, следва синхронизиране на менструалния цикъл на донора и реципиента. Важно е дарителя на яйцеклетки да посети специализиран инвитро център, за да могат да се извършат задължителните ултразвукови прегледи и да се проследят нивата на определени хормони до деня на назначаване на пункцията. 

За да се добият по-голям брой зрели яйцеклетки се извършва стимулация на яйчниците на донора. Тя започва от втория или третия ден на цикъла и е с продължителност 10-14 дни. Тази процедура е съпроводена с приема на определени медикаменти, които се поставят под формата на подкожни инжекции. Добиването на по-голям брой яйцеклетки дава възможност в последващото лабораторно оплождане да се получат повече ембриони, което значително увеличава шансовете за забременяване.

Какво представлява фоликулярната пункция?

След като приключи стимулацията идва ред на фоликулярната пункция. Тя се предхожда от консултации с анестезиолог и кардиолог. Самата процедура се извършва чрез вагинален достъп, под ултразвуков контрол и краткотрайна венозна анестезия и се провежда под наблюдението на анестезиологичен екип.
Обикновено пункцията на фоликули отнема около 15 – 20 минути, в зависимост от броя на фоликулите.
Всяка една дарителка на яйцеклетки получава подробна информация и полезни съвети относно ежедневния си режим след манипулацията. Не е нужен престой в клиниката и дарителката може спокойно да си тръгне, когато се почувства готова.

Какво става ако жената, на която помагам, не забременее от първия път?

Донорът на яйцеклетки не носи никаква морална или каквато и да е друга отговорност за резултата на процедурата и настъпването или не на бременност. 

У нас дарителството на яйцеклетки е регламентирано с Наредба 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция на Министерството на здравеопазването. Преди започването на процедурите по дарителство се подписва нотариално заверена декларация за информирано съгласие.

Забранява се комерсиализирането на дарителството на яйцеклетки, взимането и приемането на материални облаги и разкриването на самоличността на анонимните дарители на яйцеклетки.

Въпреки това всяка дарителка за своя благороден жест има право на обезщетение, като законово е разрешено то да покрие възстановяването на направените разходи за транспорт, настаняване и престой, отсъствие от работа, причинен дискомфорт, пропуснати ползи и други.

Когато човек реши да стане донор на яйцеклетки, той решава да прояви човечност, той решава да помогне, да дари радост на едно семейство. Да дари най-голямата радост, да бъдеш родител.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност