Close search

Изкуствените подсладители вредят на мозъка

Изкуствените подсладители вредят на мозъка Изкуствените подсладители вредят на мозъка Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Прекалената употреба на синтетични подсладители, които са много използвани при производството на газирани напитки и индустриално приготвяни храни, може с времето да забавят функционирането на мозъка и да влошат паметта, според американско изследване. 

Проучването е проведено от д-р Фернандо Гомес-Пинийя, професор по неврохирургия в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който е главен автор на публикувания в британското списание "Джърнъл ъф Физиолоджи" труд. 

Предишни изследвания показаха как подсладителите, като фруктозата, която се съдържа в царевичния сироп, може да бъде разрушителна за организма и да доведе до диабет, затлъстяване и натрупване на мазнини в черния дроб, разкриват от БГНЕС. 

Това изследване обаче е "първото, което разкрива вредното действие на подсладителите върху мозъка", според учените. "Ако хранителният режим е богат на фруктоза, след време той може да влоши способностите за учене и запаметяване, но редовната консумация на мастни киселини омега-3, на които са богати някои риби и лененото семе, може да помогне за намаляване на вредите от тези подсладители", отбелязва д-р Гомес-Пинийя. 

Авторите на изследването са се съсредоточили върху царевичния сироп с висока концентрация на фруктоза – евтина течна субстанция, която е шест пъти по-сладка от захарната тръстика, и се използва за промишлено производство на храни, газирани напитки и бебешки храни. "Тук не става дума за естествената фруктоза в плодовете, които са богати на антиоксиданти", подчертава д-р Гомес-Пинийя.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност