Close search

Кафето засилва паметта

Кафето засилва паметта Новооткрити качества на кафето може да доведат до нови начини за предотвратяване на загубата на памет в напреднала възраст. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Новооткрити качества на кафето може да доведат до нови начини за предотвратяване на загубата на памет в напреднала възраст. 

Учени установиха, че кофеинът, който се съдържа в силното кафе, променя електрическата дейност на мозъка. Процесът включва вещество, наречено аденозин, което се среща в особено големи количества при възрастните хора. Когато аденозинът се привърже към А1 рецептор, той понижава активността на невроните и намалява силата на гама ритъма. 

Учените установили, че кофеинът предотвратява привързването на аденозина към А1 рецептор и по този начин блокира последиците от този процес и засилва гама ритъма, предава БГНЕС. "Някои хора не могат да започнат деня си без чаша кафе, други се нуждаят от Ред Бул, за да се поддържат във форма. Засега кофеинът е най-използваното психоактивно вещество. Нашето изследване показа, че то увеличава бдителността, мозъчната дейност и ускорява процеса на усвояване на информацията", заяви д-р Мартин Врьогденхил от университета в Бирмингам, който осъществил изследването. 

Той обаче предупреди, че прекалено много кафе на ден може да има вредни за здравето последици.

Източник: http://dariknews.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност