Close search

Как да си приготвим Киноа

Как да си приготвим Киноа Как да си приготвим Киноа? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Все по-често хората започват да се гиржат за здравословния си начин на живот. 

Това е много хубаво, но често срещано явление е да не използват правилно продуктите.

Ето някои въпроси и отговори за приготвянето на киноата, на които отговор ни дават колегите от krasivitela.com:

1. На колко се равнява 1 чаша сурова киноа? 

1 ч.ч. сурова киноа се равнява на около 3 ч.ч. сготвена.

2. Колко вода ми е неободима, за да сготвя киноата?

За да сварите 1 ч.ч. киноа, ви са необходими 2 ч.ч. вода.

3. Колко време отнема сваряването на киноа?

Една чаша сурова киноа се приготвя за около 15-20 минути.

4. Кое прави киноата по-малко горчива?

За да направите така, че киноата ви да не горчи, трябва хубаво и продължително време да я измивате в гевгир.

5. Как да направим киноата по-вкусна?

Можете да овкусите киноата по ваш вкус с различни подправки - сол, пипер, розмарин, чесън и т.н. Полейте я със студено пресован зехтин - това ще придаде уникален аромат и вкус. Можете да прибавете при варенето бульон, както и да подправите накрая със соев сос. Експериментирайте по ваш вкус!

Необходими продукти:

1 чаена чаша киноа
2 чаши вода
1/2 чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне:

Поставете киноата в голяма цедка, гевгир или друг решетъчен съд и обилно полейте с течащя студена вода под мивката. Докато измивате киноата търкайте зърната с ръка, за да можете добре да я измиете. Обливайте така за поне 2 минути, докато хубаво се измие, след което оставете киноата да се изцеди от водата.

**Защо Киноата трябва да се мие толкова добре?

Измиването премахва естественото покритие на киноата, наречено сапонин, което придава горчив, "сапунен" вкус на киноата и прави неизмитата добре киноа горчива и с неприятен вкус.

Така или иначе обикновено пакетираната киноа е добре измита, така че не се налага дълго време да се плакне в къщи, но все пак това е необходимо за по-добър вкус.

Прибавете към киноата водата и солта като оставите да заври. След това намалете котлона на средна температура и покрийте съда да си къкри около 15-20 минути или докато водата се абсорбира.
Отместете от котлона и оставете настрана за около 5 минути, след което открийте капака и разбъркайте с вилица.

Любопитна информация:

• Една чаша сурова киноа се равнява на около 3 чаши сготвена.
• Някои хора обичат да прибавят зехтин, друга растителна мазнина, масло, сол или черен пипер. Всичко е въпрос на предпочитание и вкус.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност