Как и защо да накисваме ядките?
Ядките и семената съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. За тях те са много важни, но не и за нас.
Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне.
Имаме ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират.
Също така ядките и семената съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организма, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не позволява усвояването на полезните вещества от ядките и семената. Напротив, когато се консумират големи количества, може да се стигне до дефицит на минерали, раздразване на стомаха и появата на други здравословни проблеми.
Когато ядките се накисват, ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва.
Ядката се "събужда", започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.
Ядките и семената се киснат в хладка вода за определени часове. След накисване ядките трябва да се изплакнат хубаво, а водата, в която са киснали да се изхвърли. Обикновено тя потъмнява, защото в нея са се отделили вредните елементи. Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа, пише още zdravei.org.
Коя ядка колко време трябва да се кисне преди консумация:
- Бадеми – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне
- Бразилски орех – не се кисне / не покълва
- Кашу – 2-3 часа / не покълва
- Киноа – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне
- Кедрови ядки – не се кисне / не покълва
- Конопено семе – не се кисне / не покълва
- Леблебия – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
- Ленено семе – 8 часа / не покълва
- Лешници – 6-8 часа / не покълва
- Макадамия – не се кисне / не покълва
- Нахут – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
- Орехи – 4 часа / не покълва
- Слънчогледово семе – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне
- Сусам – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
- Тиквено семе – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
- Шам фъстък – не се кисне / не покълва
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook