Close search

Какъв режим да спазвате, ако имате камъни в бъбреците

Какъв режим да спазвате, ако имате камъни в бъбреците Хора с болни бъбреци и такива, които имат склонност към образуване на камъни в бъбреците трябва да се хранят по малко по-различен начин от останалите хора Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хора с болни бъбреци и такива, които имат склонност към образуване на камъни в бъбреците трябва да се хранят по малко по-различен начин от останалите здрави хора. 

На първо място те трябва да пият много вода и други полезни течности. Поне 2 литра дневно, независимо от сезона. Дори сега през лятото хора с камъни в бъбреците трябва да поемат до 3 литра вода дневно, тъй като голяма част от нея се изпарява чрез потта, а за бъбреците остава много малко и могат да се получат големи проблеми.

На второ място хора с камъни в бъбреците трябва да приемат повече храни с фибри – пълнозърнести тестени изделия, много плодове и зеленчуци.

За да не се задържат течности в организма и бъбреците да функционират правилно, е хубаво да се храните с продукти, богати на калий. Такива са бананите, кайсиите, авокадото.

Снимка: flickr.com

Също така трябва да намалите до минимум приемът на сол и солени храни, на спанак, червено цвекло, шоколад, черен чай и кафе, соеви продукти, консервирани риби и пастети.

Трябва да бъде контролиран и приемът на витамин С, тъй като той може да образува камъни в бъбреците.

Месото също трябва да бъде ограничено, тъй като то също може да създаде проблеми при хора с камъни в бъбреците.

Снимка: flickr.com

Приемът на алкохол и подсладени газирани напитки силно увреждат бъбреците, затова е добре да се въздържате от тях. Яйцата също трябва да се консумират умерено при хора, склонни да образуват камъни в бъбреците, пише още lechitel.net.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност