Close search

Какви храни трябва да избягвате по време на бременност

Какви храни трябва да избягвате по време на бременност Когато сте бременна, е важно да се храните разнообразно Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Бременните жени трябва да избягват долуизброените хранителни продукти, за да не се заразят с вредни бактерии и паразити. Ако плодът се зарази с токсоплазмоза или листерия, това може доведе до сериозен риск от спонтанен аборт или увреждане на плода.

Когато сте бременна, е важно да се храните разнообразно, така че да бъдете сигурна, че ще получите хранителните вещества, от които се нуждаете.

Месо

Бременните жени могат да ядат всички видове месо, ако то е много добре изпечено или сварено. Избягвайте сурово месо от всякакъв вид, като кайма например.

Вредните бактерии и паразити могат да доведат до инфекции, които да засегнат вашето бебе. Месо, което не е добре изпечено, е източник на паразити, които могат да причинят токсоплазмоза.

Черен дроб

Избягвайте черния дроб, тъй като той съдържа много витамин А, защото прекомерните количества витамин А могат да доведат до вродени дефекти при плода. Може да се ядете пастет обаче.

Морска храна

Рибата е здравословна. Тя съдържа здравословни мазнини и е богата на витамин D, йод и селен. Яжте различен видове риба - както по-мазната сьомга, херинга и скумрия, така и по-сухата като писия и треска например.

По време на бременността, е особено важно да се спазва температурата на съхранение и срока на годност на студено-пушената и веяна риба. Яжте ги в рамките на няколко дни.

Не яжте повече от 100 грама на седмица едра хищна риба, тъй като тя съдържа високи нива на живак. Такива риби са камбала, риба меч, щука, костур и риба тон (котлет).

Можете да ядете консерви риба тон, тъй като те обикновено се правят от малки рибки, които съдържат по-малко живак. Рибата е важен източник на няколко хранителни вещества, които са полезни за бременните. Рибата от развъдници може да се яде без проблем, независимо от нейния вид и размер.

Морските деликатеси като миди, скариди и раци, както и черният дроб на рибата и някои други видове риба могат да бъдат заразени. Морските дарове трябва да бъде топлинно обработени, преди да се консумират.

Ако не ядете риба, можете да я заместите с рибено масло или омега 3,6,9 - мазнини. Тези мазнини са от съществено значение за развитието на плода и могат да помогнат за предотвратяване на риска от преждевременно раждане.

Мляко и сирене

Млякото и млечните продукти също са важни за бременните. Някои продукти обаче могат да съдържат нежелани микроби.

Консумирайте мляко и сирене по време на бременност, но:

- Избягвайте непастьоризираното (суровото) мляко.

- Избягвайте сирене от непастьоризирано мляко.

Почти всички видове мляко и млечни продукти, които можете да намерите в магазините са топлинно обработени и можете спокойно да ги консумирате.

Ако не обичате млечните продукти, е важно да приемате добавки с калций ежедневно.

Кафе, чай и кола

Не пийте повече от 3 чаши кафе на ден и ограничете количеството на други напитки, съдържащи кофеин, чай и някои безалкохолни напитки като кока-кола и енергийни напитки.

Проучванията са показали, че консумацията на големи количества кофеин по време на бременност може да увеличи риска от спонтанен аборт и да е причина за по-ниско тегло на плода при раждане.

Имайте предвид също така, че така наречените антицелулитни кремове могат да съдържат относително големи количества кофеин, който се абсорбира в тялото. Намазването на половината тяло съответства на 100 мг кофеин. Когато използвате тези кремове за кожа, трябва да намалите приема на кафе, чай и кола.

Алкохол

Избягвайте употребата на алкохол, когато сте бременна. Алкохолът преминава през плацентата и стига до бебето. Нероденото дете е особено уязвимо на ефектите от алкохола. Ако все пак употребявате алкохол, не пийте повече от едно питие на ден и то не всеки ден.

Важно е да се мисли за хигиената

Ако сте бременна, трябва да обръщате допълнително внимание на добрата хигиена при приготвянето на храна.

- Мийте ръцете си преди приготвяне на храна, преди да започнете да се храните и между обработката на различни сурови храни. Бременните жени трябва да мият ръцете си след като са били в контакт с почва, пясък или котка.

- Винаги изплаквайте плодовете и зеленчуците. Почвените бактерии могат да причинят сериозни инфекции.

- Използвайте чисти прибори.

- Бактериите виреят и в топлата храна. Поради тази причина храната трябва да се сгорещи до 70 °C, тъй като при тази температура, по-голяма част от бактериите умират. Когато използвате микровълнова печка за готвене, трябва често да разбърквате или да оставите яденето за няколко минути, така че топлината да се разпредели равномерно.

- Дръжте суровата и сготвената храна отделно, защото бактериите могат да се прехвърлят от суровата в приготвената храна.

Алергии

Когато сте бременна, е важно да се храните разнообразно, за да сте сигурна, че ще получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Бременните жени не трябва да се вземат някакви специални предпазни мерки за предотвратяване на алергии у детето.

Лекарства

Лекарства трябва да се приемат само след консултация с лекар. Това се отнася не само до лекарствата с рецепта, но също така и до такива без рецепта като аспирин, витамини, лаксативи и др.

Когато сте бременна, трябва да внимавате и с приема на някои билки. Свържете се със следящия бременността ви лекар, ако искате по-подробни съвети.

Източник: mamaweb.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност