Вкусовете на Европа
Стара истина е че, добрата храна и хубавите напитки най-бързо свалят бариери и стопяват прегради и разстояния. Ето защо кулинарните специалитети на всеки народ и регион са "най-конвертируемото" средство за общуване, като в Европа, така и по света.
Тези "вкусни" цели си поставя и първото по рода си представяне на едно място на кулинарните особеностите на различните страни от стария континент – кулинарният фестивал-изложение "Вкусовете на Европа", който ще предоставя възможности за дегустации, кулинарни пътешествия, обучение и забавления от 24 до 30 септември на откритите площи пред зала 6 на Националния дворец на културата.
Партньори
„Вкусовете на Европа”, се провежда под егидата на Министерство на земеделието и храните на Република България, като продукти, произведени по новите утвърдени стандарти за месни, млечни и хлебни изделия и лютеница, ще бъдат представени и предлагани на щанда на Министерството.
В рамките на изложението ще проведе и международната изложба, организирана от Европейската комисия и посветена на 50 - годишнината на Общоевропейската селскостопанска политика - „Европейското селско стопанство”.
Проявата се организира със специалното съдействие на Евро-Ток България – член на Европейската кулинарна асоциация, официален консултант на Европейска комисия в областта на храните. Евро-Ток България обединява едни от най-изявените български готвачи, притежаващи международен опит от ресторанти със звезди Мишлен. По време на изложението Евро-Ток България ще организира детска кулинарна академия, в която малките посетители ще бъдат обучавани как сами да готвят основни здравословни ястия.
Национална лозаро-винарска камара е партньор на събитието, представяйки най-доброто от производителите на български вина, които ще се впуснат в благорадна надпревара с чуждустранната продукция от винения бранш на организираните дегустации по време на изложението. Посетителите ще имат възможност да опитат и сравнят качествата на последните достижения на технолозите на винпзаводите от Свищов, Асеновград, Пещера, Черноморско злато, Ди Вес Естейт, Изба Карабунар, Мидалидаре Естейт, Даробас, Винарска изба Етно и други.
Винарска изба Мидалидаре Естейт ще изненада посетителите с новите си винени брандове и ще представи възможностите за винен туризъм и плановете си да превърне село Могилово (община Чирпан) в едно туристическо място без прецедент в България. С довършването на втората си изба и построяването на луксозен хотел с винени СПА процедури, от 2013 г. комплексът ще предлага място за релакс както за тялото, така и за душата.
Винпром Пещера ще представи подбрана селекция на своите бели и червени еликсири от сортовете Мускат, Шардоне, Мерло и Кабене Совиньон. Любителите на традиционните български вина ще могат да се насладят на богатата палитра от вкусове и аромати на вината с марка "Домейн Пещера". Макар и нови на пазара, тези вина се доказаха с отличните си качества и конкурентна цена, като станаха любим избор на почитателите на напитката у нас.
Черноморско Злато ще представи бели, червени вина и розе от серията Златен
Ритъм, Вила Понте и серия вина Пентаграм.
Участници и атракции
Кулинарното пътешествие по картата на Европа ще започне от север, със силно представяне на скандинавски кулинарни специалитети и доказателства, че и северните народи могат да готвят вкусно:
Всеки ден на щанда на Норвегия ще ви гощават с рибни и други национални ястия. Ще можете да опитате ордьоври и основви блюда със сьомга, скариди, хайвер, треска и еленско месо, прочутата норвежка супа от сьомга, скариди и сметана, а на 24 септември от 11 часа Иван Звезедев ще готви специално за посетителите норвежки специалитети.
Швеция ще предлага морски изкушения - тост с маринова съомга и сос от копър и майонеза, терина от бяла риба със сос от билки, „Изкушението на Йансон” – огретен с аншоа и картофи, мини шведски кюфтенца, сервирани с картофено пюре и сладко от червени боровинки, а за десерт канелени кифлички.
В един от дните на изложението Финландия ще гостува със свой майстор - готвач за демонстрация на местни специалитети - Карелски пай, домашно пушена сьомга, мариновано говеждо филе и Рунеберг пай.
Скандинавските страни ще представят и разнообразна фоклорна и музикална програма.
После ще се отправим към сърцето на стария континет и ще посетим Чехия.
Всички почитатели на традиците на стара Прага и неповторимата атмосфера на "У Флеку" и многобройните бирарии ще бъдат очаровани от представянето на чешкия майстор – готвач и типичните за страната "Брамборачка" - гъбена супа с картофи и зеленчуци, гулаш с кнедли, свинско печено със зеле и кнедли, картофи със зеле, ще опитаме хапки - с влашка салата и с помазанка - крем от кашкавал и чесън. И всички обилно "поляти" с месна бира. Десертите ще бъдат щрудел, Ливанце - сладки катми и Ромови венчета.
Евро-Ток България със свойте членове ще презентира най-известните столични ресторанти, предлагащи инернационална кухня, като всеки ден ще се представя различен ресторант с различна национална кулинария.
Може да посетите представянето на ресторант "Salt and Sweet Cookery", където шеф Таня Балабанова ще предлага швейцарска и белгийска кухня - тарта от точени кори с бекон и лук или с пиле и синьо сирене, киш със спанак и сирена или с гъби и лук, кошнички от фини кори с пиле и ананас, палачинкова лазаня с различни плънки и тарталети с карамелизиран яйчен крем.
Ресторант "Sidoniya-Lord of the chefs" с шеф Сидония Радева ще предлага дегустации на френска кухня, както и специалитети от гост- държавите САЩ и Мексико.
Метро академия с шеф Георги Ерменко ще демонстрират немска кухня.
Следващата кулинарна дестинация ще бъде на юг – естествено първо към Италия, която на своя щанд ще защитава честта, богатството, разнообразието и здравословността на Средиземноморската кухня.
На 25 септември на "Вкусовете на Европа" ще гостуват Кулинарна академия "Дипломат" и чаровният Лео Бианки с практични кулинарни уроци, демонстрации и много награди и подаръци за участниците.
На 29 и 30 септември ресторант "Shades of Red" - Гранд Хотел София и ресторант "Централ Парк Хотел" с кулинарните асове - шеф Жоро Иванов и шеф Светослав Серабримов ще демонстрират и предлагат испанска и португалска кухня.
И ако все още са ви останали сили и възможности да опитвате можете да поседнете на щанда на Сладкарница Гаврош, където ще пи поглезят с шоколадовото меню - вариации от шоколадови миниатюри - златна равиола с череши, шоколадово суши нигири гункан хосомаки и урамаки, трюфел шоколадов шот с пистачио. Шеф Ради Стамболов ще представи на посетителите рецепта за Галактически сладолед.
Всичко, което ви разказахме, сигурно е възбудило вашето любопитскто, изострило е апитита ви и можете да си подарите няколко часа кулинарни приключения и положителни емоции на пъстрата карта на "Вкусовете на Европа".
Организатор: Експо Тим ООД
Съорганизатор: Феймъс Фууд Кетъринг
Медиини партньори: kulinaria.bg, GoodFood, dir.bg
Под егидата на Министерство на Земеделието и храните
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook