Close search

Какво ядат професионалните тенисисти - разкрито

Какво ядат професионалните тенисисти - разкрито Чудили ли сте се как спортистите, които гледаме ежедневно са това издръжливи, здрави и добре изглеждащи? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Имаме добра новина, разбрахме с какво се хранят професионалистите, за да подхранват телата си преди емблематичните първенства.

„Напредъкът в спортната наука през последното десетилетие доведе до драстични промени в диетите на тенисистите. Науката е помогнала на спорта да разбере хранителните нужди на всеки играч“, казва Ребека Стивънсън, медицински директор на Обединеното кралство за глобалната здравна компания Abbott и бивш ръководител на спортното хранене за британски тенис.

Какво точно трябва да ядете, за да бъдете най-добри и да издържите по време на спорт? Ребека разкрива какво ядат топ играчите, за да се подготвят, поддържат и възстановят от изтощителния мач.

Закуска
Закуската в деня на мача трябва да се състои от въглехидрати с бавно освобождаване, за да поддържа енергийните нива. Типичното ястие на топ играч включва зърнени храни на базата на овес, каши или пълнозърнести зърнени храни с нискомаслено мляко, кисело мляко и плодове (или пресни плодове, или сушени плодове), или яйца и печен боб с пълнозърнести или зърнени тостове. Също така е важно да се приемат много течности, като плодов сок или вода, по време на закуска.

Преди мача
Ястие преди мача трябва да се яде около час и половина до два часа преди голямата игра. То трябва да осигурява много енергия от въглехидрати. Джокович избира ориз или тестени изделия и за това е с тенис залагания за победа на Австралия Опън с коефиент 2.10. Неговото меню трябва да се състои от прости обикновени храни с ниско съдържание на мазнини, за да се намали рискът от разстроен стомах по време на мача. Всички играчите имат специално формулирана спортна напитка, съдържаща електролити (соли), за да отговарят на техните нужди през деня и да помагат за задържане на течности. Спортните напитки трябва да се пият един час преди мач, като в идеалния случай се спират 15 минути преди загрявката, за да се намалят почивките в тоалетната.

По време на мача
Спортните напитки през целия мач са от съществено значение, за да помогнат за заместване на загубите на течност и енергия. Някои играчи използват изотонични гелове или енергийни блокчета по време на мача, за да увеличат енергийните си нива. Червата не разполагат с толкова много кръвоснабдяване по време на тренировка, така че не са склонни да понасят нормални твърди вещества.

Възстановяване след мача
Важно е да започнете възстановяването на играча възможно най-скоро след края на играта, за да съхраните силите си за следващата тренировка. По време на мач, мускулните запаси от гликоген се изчерпват и можете да претърпите някои мускулни увреждания. Добрата новина е, че има прозорец за възстановяване, когато тялото ви работи усилено, за да поправи тези щети и това е най-доброто време за пиене или храна за възстановяване. Протеинова напитка ще помогне за възстановяване на мускулите, а съдържанието на въглехидрати ще помогне на играча да зарежда. Получаването на възстановяване веднага след всяка тренировка и мач помага на играчите да останат във форма, здрави и без наранявания.

Вечерно хранене
Вечерното хранене има за цел да замести загубената енергия, за да помогне за възстановяване. Това хранене обикновено ще бъде богато на  много въглехидратни храни като ориз, тестени изделия, хляб и зърнени храни за зареждане с гориво.

Богати на протеини храни като пиле, риба, постно месо, боб или варива помагат за възстановяването на мускулите, като същевременно намаляват мускулната болезненост, особено след дълъг, интензивен мач.
Пиенето на вода и електролитни напитки също ще помогнат за рехидратирането на играч, а сънят също е от решаващо значение за процеса на възстановяване.

1 Коментар

  1. Small
    Alden Richards

    Thank you for crafting this wonderful blog. It's truly valuable and worth the read. visit here

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност