Close search

Колко калории се ядат на закуска

Колко калории се ядат на закуска Колко калории се ядат на закуска Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Закуската е най-важното хранене в денонощието. Зарежда ни с енергия за целия ден, позволява ни да ядем по-малко на обяд и вечеря...
А и отдавна вече е доказано, че хората, които закусват пълноценно, отслабват по-бързо. Но какво ще рече „пълноценна закуска“?

Колко калории трябва да съдържа закуската?
Здравословният режим на хранене предполага, че закуската съдържа 20-25 % от ежедневното количество погълнати калории. Това обикновено означава, че сутрин трябва да изяждате от 300 до 500 ккал.

Защо трябва да закусваме пълноценно?
През 2008 г. бяха публикувани резултатите от проучване на Университета на Вирджиния, които доказват, че обилната закуска подпомага отслабването. Тестовете продължили 8 месеца, участниците били разделени на две групи – закусващи с 610 ккал всяка сутрин и закусващи с 290 ккал всяка сутрин. Отслабващите от втората група изгубили само 4.5 % от телесното си тегло, а участниците от първата група – цели 21 %!

Каква е идеалната закуска?
Не е достатъчно просто да пресмятате калориите. Храненето трябва да бъде балансирано. Хармоничната закуска включва:

- 1 или 2 порции сложни въглехидрати;
- 1 порция плодове или зеленчуци;
- 1 порция белтъчини;
- 1 порция мазнини.

Ами ако ви е трудно да изядете толкова на закуска?
Настина не е лесно човек да свикне да закусва толкова обилно, за някои си е направо невъзможно. И не е добра идея да разделите закуската на няколко етапа, защото така ще свикнете да ядете по-често. Нашият съвет е: изяждайте поне част от необходимото. Ако сте решили да разделите закуската на няколко етапа, постарайте се последният да не премине плавно в обяд – оставете си поне 2 часа почивка.

Източник: woman.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност