Close search

Колко течности трябва да пием на ден

Колко течности трябва да пием на ден Колко течности трябва да пием на ден? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Експертите по здравословен начин на живот, лични треньори и диетолози обикновено ни казват, че трябва да пием най-малко два литра вода на ден - понякога и четири литра - но в действителност повечето жени се нуждаят само от около 1,6 литра течности като цяло на ден, а мъжете от около два литра, за да работи тялото им ефективно.

Всички видове напитки стават - включително топли напитки като чай и кафе, мляко и плодови сокове и дори водата, съдържаща се в храни като плодове и зеленчуци.

Дейвид Уилър, професор по медицина и говорител на организацията Kidney Research UK, казва: "Наистина не е задължително да пиете вода, за да поддържате тялото си хидратирано и за да функционират бъбреците ви. Всяка течност става, с изключение на алкохола, който има диуретично действие и може да ни дехидратира.”

Диетологът д-р Франки Филипс е съгласен: "Водата е добра напитка, защото хидратира, без да добавя калории към вашата диета. Но сместа от различни напитки през целия ден - като мляко, което е богато на калций, както и малки количества плодов сок, които съдържат достатъчно количество витамин С – е най-полезна, ако искате здравословен баланс на хранителните вещества. Най-добре е да избягвате безалкохолни и газирани напитки, тъй като те са пълни със захар, което е вредно за талията и зъбите ви."

Последните шведски изследвания показват, че възрастни, водещи нормален живот, приемат около 2,5 литра течности на ден - 500 мл от които се метаболизират от храните, които ядем, като плодове и зеленчуци.

Добавете няколко чаши чай или кафе, може би млякото в купа със зърнена закуска или някаква супа, и вие ще сте изпълнили вашата ежедневна нужди от прием на течност, съветват колегите от napitki.bg.

Професор Уилър допълва: "Не са ви нужни допълнителни течности, освен ако не се упражнявате много или обитавате топла среда, което води до повече потене, затова мисля, че не е необходимо да се пият много допълнителни литра вода през целия ден."

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност