Close search

Културни обичаи, които трябва да имате предвид, когато пътувате

Културни обичаи, които трябва да имате предвид, когато пътувате Културни обичаи, които трябва да имате предвид, когато пътувате Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Когато пътувате в нова страна, може да бъде изключително лесно да попаднете в неловка ситуация.

Различните културни обичаи и значенията на определени поведения могат да предизвикат сериозни недоразумения, ако не сте добре подготвени. Международната платформа за онлайн поръчки на храна foodpanda раздели някой от обичаите и традициите в 3 стъпки, за да ви помогне да избегнете неприятни моменти, като се започне от това с коя ръка да държите ножа или какъв подарък да занесете на домакините.

Един от най-честите подаръци, предлагани при покана в къщата на някого, са цветя, но видът или броят им може да доведе до някои страшни капани. Например в Германия, никога не подарявайте карамфили - те символизират смърт. В България не носете жълти цветя, защото са символ на омраза. 

Ако сте поканени на гости в Мексико, не носете подаръци - това се приема като подкуп. Заложете на бутилка вино. 

Когато става дума за прибори, всеки има свой собствен стил, но има огромни различия за това как да ги използвате: с лява ръка, с дясна или и с двете, или без ръце. 

В Чили се хранете без прибори и не правете излишни жестове с ръцете, защото това се приема за проява на лоши маниери. Там никога не си позволявайте да удряте дланта си с юмрук, защото е обиден жест. 

Хората в Етиопия се хранят от общи чинии и използват само дясната си ръка. Във Франция не си позволявайте да режете салатата си. Това се приема като обида към главния готвач. Ако ви се наложи да отидете на гости в Русия, не протягайте ръка за поздрав. Когато влезете, домакинът ще ви посрещне с 3 броя целувки. В Индия и Средния Изток използват лявата си ръка само за къпане. 

Когато става въпрос за маниери, имайте предвид, че нещо, което е учтиво в Чили, се приема като табу в Мексико. Ако се намирате в Афганистан и хляб падне на земята, ще се наложи да го вдигнете и целунете в знак на уважение. В Португалия не търсете допълнително сол и пипер, защото по този начин оспорвате кулинарните способности на готвача.

В Танзания е прието да се хранят на земята, но внимавайте с позата, която заемате. Не трябва да се виждат стъпалата на краката ви. В Италия не поръсвайте морска храна с пармезан. Счита се за голям грях и ако ви видят ще понесете остра критика. 

Това са само част от нетипичните обичаи, свързани с храненето и маниерите в целия свят.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност