Close search

Лимецът, древната пшеница

Лимецът, древната пшеница Еднозърнестият лимец, Triticum monococcum, е най-древният вид от групата на покритите пшеници. С тази древна пшеница са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони. Към тази растителна група принадлежат още двузърнестият лимец, както и спелтата. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Еднозърнестият лимец, Triticum monococcum, е най-древният вид от групата на покритите пшеници. С тази древна пшеница са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони. Към тази растителна група принадлежат още двузърнестият лимец, както и спелтата. При процесите на събиране на пшеницата стъблото се начупва, а самото зрънце остава цяло, съхранено под четирите слоя обвивки. За да бъде използвано за храна се налага допълнително олющване чрез специална обработка - тя допълнително оскъпява продукта, но запазва полезните му качества. Растението обаче се отглежда лесно и не е капризно по отношение на условията, в които вирее. 

Историята на лимеца се връща още в дълбока древност. Археолози твърдят, че тази пшеница е била консумирана преди повече от 15 000 години в земите около делтата на Нил. Траките са използвали еднозърнест лимец в менюто си и доказателства за това са открити в тракийските могили. Двата вида лимец българите наричат още капладжа. За гърците културата е "tiphe", за турците "siyez", за израилтяните "sifon", а за руснаците е оркиш или полуполба. Французите и италианците го наричат "малката спелта". 

Продуктът е богат на протеини и представлява изключително силен антиоксидант, както и биопродукт с добри лечебни свойства. Биохимичният анализ на лимеца открива, че той съдържа много повече магнезий, цинк и манган в сравнение с обикновената пшеница - с 30% до 50% повече. Освен това в дивата пшеница има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А от останалите видове. 

Дивото зърно не приема торенето, не поглъща тежките метали и не поема радиацията, тъй като има няколко здрави обвивки. Освен това то може да се съхранява много дълго в добро състояние. Специалната обработка и невъзможността да се повишат добивите чрез торенето не са особено изгодни за земеделците, но продуктът даже в малко количества е много полезен за организма заради чистотата си и ниското съдържание на глутен. Зърното не полепва по червата и предпазва от болести. То може да се консумира от хора с непоносимост от глутен, които са все повече, макар да съдържа известно количество от веществото. Полезната древна пшеница може да се използва за повишаване на имунитета, за лечение на стомашно-чревни заболявания и алергии.

Източник: http://apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност