Close search

Лясковец се стяга за Втори карвинг фестивал

Лясковец се стяга за Втори карвинг фестивал С приключването на Първия Карвинг фестивал в Лясковец вече тече подготовката и за следващото му издание, което ще е догодина през месец май. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

С приключването на Първия Карвинг фестивал в Лясковец вече тече подготовката и за следващото му издание, което ще е догодина през месец май. За тогава са планирани още куп дейности, увеличаване на атракциите, на участниците и на събитията в програмата. В първия по рода си карнавал във винения град, жителите и гостите успяха да се потопят в неповторима атмосфера на веселие, народно творчество, карвинг дух и много забава. 

Пилотното издание, което продължи 10 дни беше посетено от над 5 хиляди българи от различни краища на страната. 30 на брой микросъбития изплетоха цветното събитие, а най-много погледи събраха децата от региона, които шестваха из фестивала, преоблечени като плодове и зеленчуци. Голяма част от тях бяха ушити в АРТ работилница, която отвори врати месеци преди началото на феста. Майстор на голяма част от костюмите е Анелия Тахрилова, а идеен автор на народните носии, с които се представиха бабите от селата на сцената е Грета Коеджикова. Редом с тях бяха и стотици самодейни състави и клубове от селата на общината. На доброто настроение въздейства атрактивен декор от 2 км., с който бяха окичени старите лясковски къщи при карнавалната улица, която приканваше със светеща арка на входа. Малки и големи имаха възможността да оставят своите фестивални отпечатъци върху развиващо се платно с дължина 30 метра. Големи паравани – фото рамки с рисунки от приказките пък привличаха за снимка. За атракциите се постараха екип от художници от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” в състав: Евгения Лефтерова, Невена Лефтерова, Ивайло Върбанов, Даниел Иванов и Петя Петкова. Тяхна е и арт инсталацията – „БУРКАН”. Метална конструкция с винил, представляваща 3-метров буркан за туршия. 

В ден посветен на градинарството в народното творчество се надпяваха и надиграваха над 200 танцьори и певци от региона. Мерданските баби от клуба на пенсионера „Надежда“ са нарекли групата си „Черните тарантули” и специално за фестивала бяха измислили песен, в която наричет себе си млади, но с ченета, с които трудно хрупат лясковския зеленчук. Представиха се още групата за народен фолклор при народно читалище „Развитие – 1894 г.” и клуб на пенсионера „Вяра” от село Драгижево. На сцената се качиха и най-малките изпълнители от детската градина „Сладкопойна чучулига” – с. Джулюница.  Певческа груга „Слънчице” се представи с „Песен за зеленчуците”. Клуб за народни танци „Жива вода” при читалище „Развитие – 1884 г.” от село Поликраище разкършиха публиката с „Бранковска ръченица”. Вокална група „Росна китка” при клуб на пенсионера в Лясковец изпяха „Чушката люта, пак люта” съвместно с детска градина „Радост”. Клубът за народни хора „Хороводен пъзел” при младежкия дом в Долна Оряховица с ръководител Цанко Михайлов  изви четворно хоро.  На сцената прозвучаха още „Хайде Янке”, „Що да кажа мила мамо”, „Садила мома лук”, „Гурбетчия” – индивидуално изпълнение на Пенка Ненова и много други. Певческата група „Бели ружи” при НЧ „Напредък- 1870 г. „ – гр. Лясковец зарадваха посетителите с „Песен за Лясковец” и „Лудо вино” и др.
В билковата лечебница на фестивала и по време на специален форум гост бе известният народен лечител Емил Елмазов. Лошата, полуфабрикатна и нездравословно консервирана храна е едно от най-сериозните средства за масово въздействие върху хората подобно на оръжията и лекарствата, бе неговата констатация и разказа за здравословния ефект на зеленчуците, билките и подправките в кухнята на древните българи. Всички присъстващи имаха възможността да опитат кълнове от слънчоглед и лимец – най-древната и полезна пшеница на човечеството. 

Безспорно един от най-атрактивните моменти беше същинската карвинг демонстрация, на която обикновените зеленчуци се превърнаха в истински произведения на изкуството. Дини, тикви, ябълки и репи станаха материал, върху който възпитаници на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново развихриха въображението си и в стила на традиционно азиатско изкуство ги превърнаха в изящни скулптури – букети, лястовички, вази, рибки, цветя и много други форми. Думата карвинг идва от английското „дълбаене, резбоване“. Изкуството е много популярно в Тайланд, но вече навлиза във всички стилни заведения за хранене по света, които желаят да впечатлят клиентите си с изкусно поднесена храна. В демонстрацията се включи и Гергана Бошева от Пловдив. С карвинг тя се занимава от 2009 г., като обучението й е минало при Юрий Димо – единственият българин, носител на три бронзови медала от международното кулинарно състезание “Кремълска купа” в Москва и на два златни медала от международното състезание по артистична кулинария в Римини, Италия. Едно от нещата, които Бошева представи на фестивала в Лясковец, бе композицията „Морско дъно”. В нея майсторката включи корали от керевиз, риби от моркови, лилии от лук и зеле и краставици. Над 100 души от региона се събраха в комплекс „Лесопарка” за да гледат атрактивното майсторство и получиха букети от моркови, тикви, шишарки от краставици и т.н. 

Родината на домата е Перу. От там той е пренесен в Европа от мореплаватели. Днес той е неизменна част от трапезата ни. За някой е плод, а за други зеленчук, но определено всички го харесват. При пристигането му на нашия континент са го мислили за отровно растение, само защото е непознато. Известно е, че през 1776 година е имало опит да бъде отровен първият президент на САЩ Джордж Вашингтон с помощта на ястие от домати, приготвено от Джеймс Бестли по заповед на командващия английските кралски военни сили. Но на Вашингтон не само, че ястието не му навредило, а даже му се понравило на вкус. Това е само, част от историята на атрактивното растение, което децата на Лясковец разказаха и разиграха по време на представление „Дългият път на домата”. „7 дни в лясковските кралски градини” бе другата детска остановка, която пък направиха млади таланти от село Казаревец. В тематични сценични костюми те разказаха вълнуващата история на приказния герой Черешко, вдъхновена от Джани Родари. Младежко вечерно парти и пищна заря белязаха предпоследния ден на фестивала, когато бяха коронясани Крал и Кралица на зеленчуците. Кандидати за титлата бяха 16 момичета и момчета, които трябваше да се състезават за короната, като приготвят салати, създават думи с буквите от думата „Краставица” и да поставят парти грим по лицата си, но спазвайки зеленчуковия мотив.

За закриването на Карвинг фестивала „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство” се изви невиждано за града дълго и многолюдно хоро. Преди него всички участници и посетители направиха хилядно шествие с балони от карнавалната улица до централната сцена на площада, където засвириха гайди и народни мелодии. 

Събитието се осъществява по проект на общината в партньорство с НЧ „Земеделец – 1899”- село Козаревец, финансиран с 485 386.32 лв. по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” на Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално равитие. С реализирането на проекта се цели да бъде създадена културна марка за градски ареал Лясковец, съобразена с местните потребности, запазваща местния дух и популяризираща града като територия на зеленчукопроизводството и гурбетчийското градинарство. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност