Close search

Международен ден на чийзкейка

Международен ден на чийзкейка Запознайте се с историята на чийзкейка и отпразнувайте празника с близките си Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Един от най-лесните и вкусни десерти чества своя празник именно днес. 

За историята на солено-сладкия десерт разказва най-голямата международна платформа за доставка на храна foodpanda.

Знаете ли, че за първи път сладкишът е бил приготвен още през 776г. пр. Хр.? Има различни легенди за появата му като тази, подкрепена с факти е историята за произхода, която тръгва от Гърция. 

Макар съвременното наименование и облик на сладкото изкушение се оказва, че чийзкейкът е изобретение на хората от Древна Елада. Десертът е бил приготвен за първи път по време на Олимпийските игри, в чест на участниците. Названието „чийзкейк” се среща също и в книга посветена на изкуството на приготвянето на солено-сладкия десерт, написана от прочут гръцки лекар на име Аегимус. 

Едва векове по-късно, чийзкейкът става познат и в Америка. Историята разказва, че появата му е плод на изобретяването на пастьоризираното сирене през 1912г. Със създаването на неузряло, но в същото време достатъчно наситено и кремообразно сирене вече е било възможно и приготвянето на десерта.
Традициите залегнали от древността и обогатили вкусовите качества на десерта, го правят един от най-предпочитаните за консумация. 

Днес той е популярен в цял свят като всяка различна култура добавя по нещо от себе си, за да го подобри. 

Италианците използват сирене „рикота”, американците и българите залагат на крема сирене, в Южна Америка хората предпочитат да използват така популярното при тях сладко от гуава (плод характерен за региона, с наподобяващ вкус на круша и ягода). 

В различните страни, чийзкейкът може да бъде сервиран както печен така и суров. Суровият вариант е разпространен от Великобританците като за приготвянето му се използват натрошени бисквити и плодове от компот.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност