Close search

Моринга, холистичен подход към красотата

Моринга, холистичен подход към красотата Колко често си припомняме думите на Чехов, че у човека всичко трябва да бъде прекрасно: и лицето, и душата, и мислите. Думите на великия руски писател и драматург звучат изключително съвременно, прочетени в контекста на холистичната грижа за ума, тялото и красотата. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Поставен в условията на свят, чиято динамика и развитие изпреварват и най-смелите прогнози на учените, съвременният човек трябва да подходи към грижата за себе си с информираност, познание и широк поглед.

Във време, в което „self-care” и “self-love” са заслужено поставени в центъра на общественото внимание, грижата за себе си е най-добрата дългосрочна инвестиция. Както често се е случва, най-успешните рецепти за хармония и здраве, идват от Природата и не са нови, а напротив имат дълга и колоритна история. Такава е именно и историята на Моринга.

Счита се , че дървото Моринга произлиза от Северна Индия и се използва в традиционната индийска медицина от 5,000 години. Има сведения, че Моринга е била използвана в Древна Гърция, Древен Рим и Древен Египет. Моринга е наричана още  „The Wonder Tree” и “The Divine Tree”, и е широко използвана в Аюрведа, според която всички части на дървото имат приложение. Моринга регулира Доша, жизнената енергия, която в Аюрведа е отговорна за цялостното състояние на духа и тялото. Моринга има благотворен ефект върху храносмилателната система и зрението, а фибрите, които се отделят при екстракция на маслото са считани за едни от най-добрите натурални флокуланти (филтриращи агенти) и са използвани за пречистване на водата, в региони, в които е силно замърсена и негодна за пиене. Листата на Моринга имат изключително високо нутритивно съдържание и чаят, направен от тях е с качествата на супер-напитка. Легендата гласи, че през 326 година пр. Хр., когато Александър Македонски, великият завоевател и владетел на по-голямата част от тогава известният свят, решил да навлезе в Индия, за да я приобщи към своята империя, срещанал неочакван отпор в лицето на Маурите – войни с изключителна мощ и сила, подкрепяни от чудодейна напитка – чай от Моринга!

Изключителните качества на Моринга били познати и в останалите части на Древния свят. В Египет например, маслото от Моринга се е използвало като натурална слънцезащита за предпазване на кожата на лицето и тялото от силното слънце и сухият вятър в пустинята. В Древна Гърция и Рим е познато приложението на Моринга като мехлем за овлажняване и омекотяване на кожата и като базова съставка на ароматни композиции и парфюми.

„Чудното дърво“ намира приложение и като строителен материал за къщи и добавка в храненето поради изключителния си нутритивен състав. Качествата на супер-храна, които Морингата притежава, са особено ценни в тропическите страни и Африка, където недохранването е една от основните причини за висока смъртност. Към днешна дата, Моринга се култивира по целия свят, предимно в територии с горещ климат. В Етиопия, Хаити, Гана, Хондурас, Индонезия и Уганда, широкоспектърната употреба на Моринга е необходимост и осигурява покрив, храна и лек за местното население. Във фаза на успешни експерментални опити е и конвертирането на масло от Моринга в био гориво. Практически се оказва, че за Моринга лимити няма!

Със своята богата и хилядолетна история, Моринга заема почетно място в света на холистичната медицина и до днес. В козметологията Моринга е супер звезда, заради своето необикновено подхранващо и изцяло натурално действие. В грижата за здрава и красива коса, маслото от Моринга е изключително ценно поради високо олеиновия си състав и способността да максимизира влагата в косъма.

Употребата на Моринга повлиява благоприятно духа и тялото, свързвайки съвременния човек с познанието на древните лечители. „Божественото дърво“ е заслужило името си, защото крие в себе си ултимативен извор на сила, красота и живот.

Хранителният състав на Моринга е истински впечатляващ поради високото съдържание на ценни витамини,минерали и нутритивни елементи. Всички части на растението могат да бъдат усвоени, листа, корен , цвят и особено ценното масло, добито чрез студено пресоване.

Моринга има ултра високо съдържание на витамини от групата В, известни още като „витамини на красотата“ . Приемана като хранителна добавка, Моринга осигурява здраве, еластичност и тонус на кожата, балансира нервната система и повишава мускулният тонус.

Заедно с това, Моринга ускорява метаболизма, оптимизира храносмилането и улеснява разграждането на мазнините, което я прави ключов съюзник при отслабване и борба с целулит.

Ефектът от приема на Моринга далеч не се изчерпва с това. Редица научни изследвания, доказват че тя подсилва имунната система и неутрализира формирането на свободни радикали, които са основна причина за преждевременното стареене на кожата и целия организъм. Силният й противовъзпалителен ефект тушира бактериалните инфекции и поддържа оптималното равновесие на вътрешните органи и процеси в тялото. Богата на естествени антиоксиданти като витамин Е, Моринга повлиява и върху хормоналните нива и конфигурация като регулира функцията на щитовидната жлеза.

Допълнителен ефект от това действие е и цялостното избистряне на кожата и намаляването на акне и други кожни проблеми. Моринга е богата на олеинова киселина, както и на ценни Омега 3 и 6 ненаситени мастни киселини, които допринасят за оптимална сърдечна функция, здрава коса и силна костна структура. Моринга е и естествен регулатор за кръвната захар и поддържа оптимално кръвно налягане, като с това подобрява здравето на цялото тяло.


Широкоспектърното действие на Моринга се допълва и от способността й да увеличава нивата на серотонин в организма, което води до по-голямо чувство на щастие и удовлетвореност.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност