Close search

Награди от конкурса любима пролетна рецепта

Награди от конкурса любима пролетна рецепта Награди от конкурса любима пролетна рецепта Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Наградата от нашия пролетен конкурс - кафе машина Nescafe Dolce Gusto - Piccolo печели tania.kangelidu с рецептата за Шоколадов сладкиш с кафе и маскарпоне.

И защото конкурсът беше много оспорван, решихме да наградим и класиралите се на второ и трето място рецепти, които са Питка със спанак и още нещо..на dobrinka и Питка "Слънчо" на vileto6666, с кулинарна книга за още по-вдъхновени мигове в кухнята!

Шоколадов сладкиш с кафе и маскарпоне

Продукти:

200 гр. краве масло 

50 гр. какао 

250 гр. брашно тип 500 

100 гр. захар 

1 бр. яйца 

400 гр. маскарпоне 

150 гр. пудра захар 

250 гр. черен шоколад 

300 мл сметана течна 

1 с.л.кафе, разтворимо

Начин на приготвяне:

Разбийте с помощта на миксер мекото масло със захарта до гладкост. Добавете яйцето като продължавате да разбивате. Накрая добавете и предварително пресятото брашно с какаото. Като се оформи тесто го доомесете с ръце. Направете го на топка, сплескайте, завийте в прозрачно фолио и приберете в хладилника за 30 минути. През това време разбийте на ръка маскарпонето с пудрата захар. Направете ганаша, като затоплите сметаната заедно с лъжицата кафе в нея до кипване. Отдръпнете от котлона и добавете начупените парчета шоколад, като разбърквате до напълно стопяване на шоколада. Оставете да изстива. Намаслете формата, в която ще печете (използвах 24 см. кръгла). Разточете тестото и го прехвърлете в нея. С пръсти оформете борд. Надупчете с вилица тестото, а отгоре сложете хартия за печене, а върху нея шепа боб, за да не се вдигне тестото по време на печенето. Печете блата 20 мин. на 180 градуса. Върху изстиналия блат разстелете крема от маскарпоне, а след това шприцовайте ганаша върху крема или просто го залейте. Поръсете с какао.

Питка със спанак и още нещо... 

Продукти:

**продукти за тестото:

1/2 кубче мая

1ч.л. захар 

300мл топла вода

2 ч.л. сол

1 яйце+ 1 белтък

3 с.л. кисело мляко

2 с.л зехтин

600-700 г брашно

**за зелената плънка: 

300 гр спанак (може и замразен)

1 стрък праз

150 гр сирене

1 суха чушка

**за плънката в средата:

50 г шпек салам

50 г топено сирене

50 г кашкавал

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Разтворете маята със захарта в топлата вода. Направете кладенче в брашното, сипете солта, зехтина, яйцата, млякото и маята и замесете меко тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете на две части. Разточете първата (да не е много тънко) и я сложете в намаслена форма. Очертайте средата с една купичка, намажете краищата с малко олио и поставете зелената плънка (предварително задушена в малко зехтин и охладена), а в средата наредете нарязаният на кръгчета салам, кубчета топено сирене и настържете кашкавала. Покрийте с втората разточена кора и пак сложете купичката да очертаете средата, като леко натиснете. Нарежете краищата на 16 части, взимате всяка и усуквате по един път. Оставете да втаса за 20 минути, намажете с разбит жълтък, поръсете средата с маково семе и печете на 200 градуса, до готовност.

Питка "Слънчо" 

Продукти:

**За тестото:

1.300 кг брашно

половин кубче мая

300 мл прясно мляко

300 мл топла вода

1 ч.ч. захар

2 яйца (без един жълтък)

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря с млякото и захарта, малко брашно и се оставя да втаса. След това се замесва с останалите продукти на меко тесто и пак се оставя да втаса. Тестото се разделя на 6 топки Разточват се 2 от тях, слагат се една върху друга,като се маже се между тях с олио и се разрязват на 8 триъгълника, в средата на всеки триъгълник се прави прорез,за да се промуши ъгълчето, слагате го в намаслена тава. С другите три топки,процедирате по същият начин,само че вече нарязвате триъгълници по същия начин с прорез в средата и промушване на ъгъла, нареждате ги в тавата. С останалото тесто разточвате тънка кора, със малка чашка правите кръгчета, залипате 4 кръгчета едно за едно ,след това ги навивате, получава се розичка, нареждате ги в средата на питката, намазвате с жътлъка. Пече се на 150 градуса,н а горна и долна фурна до получаване на златист цвят.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност