Награди от конкурса любима пролетна рецепта
Наградата от нашия пролетен конкурс - кафе машина Nescafe Dolce Gusto - Piccolo печели tania.kangelidu с рецептата за Шоколадов сладкиш с кафе и маскарпоне.
И защото конкурсът беше много оспорван, решихме да наградим и класиралите се на второ и трето място рецепти, които са Питка със спанак и още нещо... на dobrinka и Питка "Слънчо" на vileto6666, с кулинарна книга за още по-вдъхновени мигове в кухнята!
Шоколадов сладкиш с кафе и маскарпоне
Продукти:
200 гр. краве масло
50 гр. какао
250 гр. брашно тип 500
100 гр. захар
1 бр. яйца
400 гр. маскарпоне
150 гр. пудра захар
250 гр. черен шоколад
300 мл сметана течна
1 с.л.кафе, разтворимо
Начин на приготвяне:
Разбийте с помощта на миксер мекото масло със захарта до гладкост. Добавете яйцето като продължавате да разбивате. Накрая добавете и предварително пресятото брашно с какаото. Като се оформи тесто го доомесете с ръце. Направете го на топка, сплескайте, завийте в прозрачно фолио и приберете в хладилника за 30 минути. През това време разбийте на ръка маскарпонето с пудрата захар. Направете ганаша, като затоплите сметаната заедно с лъжицата кафе в нея до кипване. Отдръпнете от котлона и добавете начупените парчета шоколад, като разбърквате до напълно стопяване на шоколада. Оставете да изстива. Намаслете формата, в която ще печете (използвах 24 см. кръгла). Разточете тестото и го прехвърлете в нея. С пръсти оформете борд. Надупчете с вилица тестото, а отгоре сложете хартия за печене, а върху нея шепа боб, за да не се вдигне тестото по време на печенето. Печете блата 20 мин. на 180 градуса. Върху изстиналия блат разстелете крема от маскарпоне, а след това шприцовайте ганаша върху крема или просто го залейте. Поръсете с какао.
Питка със спанак и още нещо...
Продукти:
**продукти за тестото:
1/2 кубче мая
1ч.л. захар
300мл топла вода
2 ч.л. сол
1 яйце+ 1 белтък
3 с.л. кисело мляко
2 с.л зехтин
600-700 г брашно
**за зелената плънка:
300 гр спанак (може и замразен)
1 стрък праз
150 гр сирене
1 суха чушка
**за плънката в средата:
50 г шпек салам
50 г топено сирене
50 г кашкавал
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята със захарта в топлата вода. Направете кладенче в брашното, сипете солта, зехтина, яйцата, млякото и маята и замесете меко тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете на две части. Разточете първата (да не е много тънко) и я сложете в намаслена форма. Очертайте средата с една купичка, намажете краищата с малко олио и поставете зелената плънка (предварително задушена в малко зехтин и охладена), а в средата наредете нарязаният на кръгчета салам, кубчета топено сирене и настържете кашкавала. Покрийте с втората разточена кора и пак сложете купичката да очертаете средата, като леко натиснете. Нарежете краищата на 16 части, взимате всяка и усуквате по един път. Оставете да втаса за 20 минути, намажете с разбит жълтък, поръсете средата с маково семе и печете на 200 градуса, до готовност.
Питка "Слънчо"
Продукти:
**За тестото:
1.300 кг брашно
половин кубче мая
300 мл прясно мляко
300 мл топла вода
1 ч.ч. захар
2 яйца (без един жълтък)
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с млякото и захарта, малко брашно и се оставя да втаса. След това се замесва с останалите продукти на меко тесто и пак се оставя да втаса. Тестото се разделя на 6 топки Разточват се 2 от тях, слагат се една върху друга,като се маже се между тях с олио и се разрязват на 8 триъгълника, в средата на всеки триъгълник се прави прорез,за да се промуши ъгълчето, слагате го в намаслена тава. С другите три топки,процедирате по същият начин,само че вече нарязвате триъгълници по същия начин с прорез в средата и промушване на ъгъла, нареждате ги в тавата. С останалото тесто разточвате тънка кора, със малка чашка правите кръгчета, залипате 4 кръгчета едно за едно ,след това ги навивате, получава се розичка, нареждате ги в средата на питката, намазвате с жътлъка. Пече се на 150 градуса,н а горна и долна фурна до получаване на златист цвят.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook