Close search

Най-популярните видове мед и ползите от тях

Най-популярните видове мед и ползите от тях Мед - това е безспорно един от най-полезните продукти, с които ни дарява природата Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Мед - това е безспорно един от най-полезните продукти, с които ни дарява природата. Кои са най-популярните видове и какво ни дават те:

Мед от елда

Този вид мед с право носи името елексир на здравето. Той е с високо съдържание на желязо и протеини. Повишава нивото на хемоглобина в кръвта, тонизира и подобрява обмяната на веществата, спасение е за хората с хипертония и гастрит с повишена киселинност. 

Антисептично средство при язви, рани и други кожни проблеми. Дори се предполага че може да се бори с лъчевата болест.

Мед от глухарче 

Отлично противовъзпалително. Подходящ за лечение на заболявания на черния дроб, хемороиди, като слабително средство, при високо кръвно налягане, при безсъние, всяка нощ преди лягане вземете една чаена лъжичка мед с чаша вода - сънят ви е гарантиран.

Малинов мед

Той е прекрасно средство срещу умората, премахва нервното напрежение, тонизира и релаксира. Разтворен в топъл чай или мляко укрепва умунната система. 

Кестенов мед

Той е най-скъп, лекарите го препоръчват за спортисти и хора изложени на физически стрес. Лесно смилаем, съдържа витамини В, С, D, К и аминокиселини.

Ментов мед

Приятен аромат и много витамин С. Успокоява, облекчава болката. Препоръчва се за възрастни и деца.

Памуков мед

Перфектен за козметични цели-омекотява кожата, премахва недостатъците, дава блясък, с високо съдържание на масло. Помага при настинка и грип.

Боров мед

Това име е привидно, мед от гора с бор несъмнено съдържа освен бор, букет от билки, смола от дърво кедър, риган, планински ясен, червена боровинка, череша, касис, върба, калина. 

Този вълшебен коктейл има привлекателен аромат и пикантен вкус. Наситен е с йод и витамини, има антисептични свойства.

Слънчогледов мед

Полезен е за сърдечния мускул, дори може да се бори с рак в ранния стадий. Осигурява нормалното функциониране на всички органи. 

Някои страни препоръчват мед от слънчоглед в менюто на учебните столове и детските градини.

Мед от енчец

Елиминира възпалителни процеси в бъбреците и пикочния мехур. Стимулира обмяната на веществата, прекрасен при кожни заболявания. 

Горски мед

Най-популярният мед, с уникални лечебни свойства и вкус. Безброй са растенията и дърветата, от които е приготвен-черноклен, върба, офика, ангелика, дива череша, върба, малина, глог, детелина, пълен е с различни витамини К, В2, В1, В,6, С, А и РР. 

Предпочитан при лечение на астма-предотвратява заболявания на дихателните пътища. Убива бактериите и увеличава количеството на хемоглобина в кръвта. Този мед се събира от безброй билки, така, че винаги е с различен вкус и цвят.

Източник: vmdaily.ru

1 Коментар

  1. Small
    Анонимен

    Кой вървя по пчелата

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност