Непознатите лечебни свойства на баклата
Баклата е широко употребявана, а благодарение на многото си полезни свойства, тя се цени като символ на богатство и плодородие.
От всички бобовите култури, баклата съдържа най-малко калории. Плодовете й са богати на протеини, целулоза,минерални соли. В семената на растението има до тридесет и пет процента белтъчини, петдесет процента въглехидрати и процент и половина мазнини.
Баклата е "бомба" от витамини и минерали
Семената й са богати на витамините А, РР, С, В1, В2, В6, Е, фолиева киселина и важния витамин К.
Баклата съдържа различни ензими и микроелементи – огромно количество фосфор, калий, калций, желязо, натрий, селен, магнезий. В голямо количество е и сярата, която е нужна при ревматизъм, чревни инфекции, заболявания на кожата и бронхите.
Баклата е с най-високо съдържание на протеин от всички бобови растения и може да замести месото
Няма зеленчук който да се сравни с изобилната хранителна стойност на баклата, защото белтъчините в нея се усвояват забележително леко от човешкия организъм – в рамките на 70-80 %, което я прави завършен заместител на месото. Освен това много от аминокиселините в съдържанието не се синтезират от организма, а са жизненоважни за метаболизма на белтъчините.
Снимка: flickr.com
Не по случайност в Англия баклата е прочута като хлебен боб (bread bean). Широко разпространена, тя се консумира не само в България, но и из цяла Европа, например в Дания, Белгия, Холандия, а също така в арабските държави като Египет и Ливан, в Азия – Китай, Тайланд, пише agronovinite.com.
Баклата е лек срещу кашлица, пази от болести на сърцето, черния дроб и бъбреците
С целебно предназначение са цветове, бобовите шушулки и разбира се семената. Цветовете се събират през пролетта, а семената и шушулките – в края на лятото. Бобчетата са забележителни с мощното си противовъзпалително и диуретично действие. Настойката и отварата от шушулките на баклата е полезна при захарен диабет,благодарение на молибдена, който има свойството да понижава нивото на захар в кръвта.
От баклата се прави брашно, което е лек срещу кашлица. Бобовете се използват за профилактично средство срещу заболявания на сърдечносъдовата система,черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт. За тази цел може да се използват и стритите на каша сварени зърна, които се консумират в тези случаи като храна.
А ако се приемат системно, понижават нивото на холестерина в кръвта. Правят се компреси при гнойни абцеси и възпаления по кожата, за успокояване и заздравяване, като бобовете се варят в мляко, а след това добре се намачкват.
Народните лечители съветват при сърбежи и възпаления по лицето то да се облива с отвара или настойка от цветовете на растението. Семената съдържат много манган, който е естествена маска за косата, сгъстява я и придава блясък.
Баклата е естествен заместител на кафето, дава енергия
Експерти препоръчват баклата като естествен заместител на кафето и енергийните напитки. Благодарение на ценната аминокисилина в нея, която се намира само в ограничен брой продукти. Нарича се тирамин и стимулира отделянето на норадреналин в мозъка. Така организмът се сдобива с енергия. Добавите ли баклата към менюто си, няма да чувствате умора скоро.
Не е препоръчителна консумацията на бакла от деца и от възрастни след четири часа следобед,поради възможността от безсъние. Но предстоят ли ви много задължения или работа, изискваща концентрация, ще ви подейства благоприятно.
Баклата е ценен заместител на зеления фасул, защото той узрява по-късно. Има множество деликатесни рецепти за всякакви гозби от бакла, ястията притежават специфичен вкус и пълнят тялото с енергия. С нея се приготвят още полезни супи и пюрета.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook