Close search

С какво да заменим кафето

С какво да заменим кафето Много от нас започват деня си с чаша кафе Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Много от нас започват деня си с чаша кафе. Без него часовете минават някак вяло, половинчато и без настроение. 

Дали този дискомфорт е причинен от кофеиновата абстиненция или просто от объркването на ежедневния ни ритъм е трудно да се каже. Факт е, че навикът се оказва много по-силен от физическата зависимост. Затова, ако по някаква причина трябва да избягваме кофеина (например при бременност или заболяване), за нас настъпват черни дни. И започваме да се чудим с какво можем да заменим ободряващата напитка.

Първо се сещаме за безкофеиновото кафе. Какво по-хубаво от него – същият аромат и вкус, но без вредни последствия. Да, ама не. Кофеинът в него е извлечен с разтворители, някои от които опасни за здравето, например метилен хлорида. Затова, ако сте решили да се откажете от кафето, защото очаквате дете, не ви препоръчваме тази уж безобидна напитка, пише hera.bg.

Снимка: flickr.com

За щастие обаче съществуват различни растителни заместители на кафето, които къде повече, къде по-малко успяват да докарат и вкуса му. Един от най-популярните е цикорията. Изсушеният и изпечен корен на това растение съдържа 98% инулин – напълно разтворим във вода пребиотик, който зарежда организма с енергия, подпомага усвояването на някои минерали (калции и магнезии) и подобрява храносмилането. На всичкото отгоре това вещество има сладък вкус и затова се използва като здравословен и нискокалоричен заместител на захарта. То е основната съставка в познатото ни от детството кафе „Инка”.

Напитката от цикория не само ободрява, но е изключително силна, гъста и ароматна. Може би ще се учудите, но прах от цикория често се добавя към обикновеното кафе, за подобряване на вкуса му.

Снимка: flickr.com

Също много здравословно и ободряващо е „кафето” от жълъдово брашно. То укрепва имунната система и възстановява организма след тежка преумора. За съжаление обаче не се продава в чист вид и можете да го намерите само в смес със цикория.

Подобни на кафе напитки също се приготвят от препечени зърна ечемик, овес, ръж и леблебия. Всички те са гъсти и ароматни, но съжаление с тях можете да подлъжете само навика си, но не и действително да се освежите.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност