Close search

Няколко начина за ускоряване на метаболизма

Няколко начина за ускоряване на метаболизма За да поддържаме здрава и красива фигура е нужно метаболизмът да работи безотказно Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

За да поддържаме здрава и красива фигура е нужно метаболизмът да работи безотказно.

По какъв начин може да го "забързаме", ако усещаме, че има забавяне или искаме да го ускорим?

Закусвайте

Няма конкретни доказателства, че шест хранения на ден ще увеличат скоростта на метаболизма, но пък е сигурно, че закуската е от изключителна полза. 

Тя "събужда" метаболизма ви, след гладуването в продължение на седем или осем часа по време на сън.

До скоро се твърдеше, че закуската трябва да се пропуска, за да успее човек да намали теглото си. Това твърдение обаче бе категорично отхвърлено от учените, а ползата от сутрешното хранене е, че осигурява енергия и контролира глада, който е една от спирачките на скоростта на метаболизма.

Избягвайте стреса

В забързаното ни ежедневие това е почти невъзможно, тъй като стресът е наш спътник при всяка крачка. Лошата новина е, че той предизвиква скок в нивата на кортизола, който ще ви накара да изпитате глад и ще попречи на метаболизма ви.

Има безброй много неща, които може да направите, за да се отпуснете – йога, медитация, практикуване на хобито ви и т.н. 

Най-добрият начин за отърсване от напрежението по време на работа е, в обедната ви почивка да направите разходка в парк или друго място, където има зеленина. Изследванията показват, че растенията могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес, понижават кръвното налягане и облекчават напрежението в мускулите.

Осигурете си повече сън

Изследователи са направили проучване, в което участвали 16 мъже и жени. Те са били наблюдавани 2 седмици. Оказало се, че хората, които са си лягали по-късно са се хранили с повече въглехидрати, на закуска са консумирали по-малко храна, за сметка на вечерята.

В друго проучване, в което участват 224 души се установява, че хората които се хранят по-късно, наблягат много повече на мазните храни. Хората, които са си лягали по-рано не са имали този проблем. Най-учудващото в случая е, че има разлика в натрупването на килограмите при мъжете и жените, които са получавали по-малко сън. Противно на общоприетото се оказва, че мъжете са по-склонни към бързо напълняване, отколкото жените, пише още framar.bg.

Бъдете хидратирани

Дехидратацията създава измамно чувство на глад, намалява мускулната и умствената дейност и пречи на метаболизма. 

В 2 изследвания бе доказано, че хора с наднормено тегло и със затлъстяване са достигнали до нормално тегло, само с увеличаване на приема на вода с 500 милилитра. Причината за това е, че водата води до повишаване водоиндуцираната термогенеза (увеличен разход на енергия).

Правете високоинтензивни силови тренировки

Мускулите изгарят повече калории, отколкото мазнините. С други думи, колкото повече мускулна маса имате, толкова повече ще ви се подобрява метаболизма, дори когато почивате. 

Проучване през 2012 година доказа, че кратките тренировки с висока интензивност и големи тежести увеличава разхода на енергия с 23% (с около 424 калории), в продължение на 24 часа след излизането от залата.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност