Close search

Няколко натурални масла, които са по-полезни от зехтина

Няколко  натурални масла, които са по-полезни от зехтина Повечето хора се заблуждават, че всички мазнини са много вредни за здравето, но всъщност има такива, които са здравословни и много полезни за организма Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Организмът не може да функционира нормално без мазнини. Повечето хора се заблуждават, че всички мазнини са много вредни за здравето, но всъщност има такива, които са здравословни и много полезни за организма. Те съдействат за поддържането на телесните тъкани и спомагат за нормализирането на кръвната захар, а освен това са отличен източник на енергия, пишат от apteka-optima.comЕто няколко от най-полезните мазнини, които са дори по-полезни от зехтина.

Кокосово масло

При процеса на хидрогинезиране на кокосовото масло съдържанието му се разбива на много полезни вещества, включително незаменими мастни киселини и антиоксиданти. Едно от предимствата му е, че е богато на лауринова киселина и на средно-верижни мастни киселини, които организмът изгаря изключително ефективно. 

Освен това съдържащите се в него витамини К и Е спомагат за по-здрава коса и кожа. Кокосовото масло може да замени кравето масло както за мазане, така и за готвене.

Орехово олио

Ореховото масло се отличава с високо съдържание на антиоксиданти и фитонутриенти, а освен това има ниско съдържание на наситени мазнини. Само в 1 супена лъжичка от него се съдържа толкова количество омега мастни киселини, колкото във филето от сьомга, което го прави чудесен избор за вегитарианци или хора, които не консумират много риба. 

Освен това, за разлика от повечето масла, ореховото е богато както на омега-6, така и на омега-3 мастни киселини. 

Единственият недостатък на ореховото масло е неговата по-висока цена, която обаче си струва да се плати, предвид неговите здравословни ползи за организма.

Сусамово олио

Различните сортове сусам, от които се приготвя сусамовото олио, предразполагат за голямо разнообразие от вкусове. Олиото се отличава с много здравословни мазнини в състава си, а именно полинаситени и мононенаситени мазнини, а лошите мазнини в него са много малко. 

Ето защо това олио може спокойно да се използва от хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания. Освен това сусамовото олио е основен източник на витамин Е, което допълнително допринася за здравето, тъй като този витамин се бори със свободните радикали.

Олио от гроздови семки

За разлика от другите масла, това от гроздови семки започва да пуши при много високи температури, което го прави подходящо за пържене и готвене на храната при висока температура. 

Неговият неутрален вкус го прави подходящ за приготвянето на кифли, торти и други тестени изделия, а освен това олиото поглъща много добре други аромати, като например чесън. 

В олиото от гроздови семки се съдържа двойно повече витамин Е, отколкото в зехтина, освен това в него се откриват високи нива на няколко мастни киселини и не съдържа холестерол.

Масло от авокадо

Маслото от авокадо се отличава с богат профил на съдържащите се в него здравословни хранителни вещества. В него има изобилие от здравословни мазнини, тъй като то е съставено от 70% мононенаситени мастни киселини, 12% омега-6 киселини и само 12% наситени мастни киселини. 

Това го прави чудесен избор за хора, които искат да повишат приема за здравословни мазнини в диетата си. Освен това маслото започва да пуши при високи температури, затова е подходящо за готвене.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност