Close search

Оризът избавя от безсъние

Оризът избавя от безсъние Ново проучване показва, че оризът избавя от безсъние Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ново проучване показва, че оризът избавя от безсъние.

Резултатите от проведеното наскоро изследване показали, че обикновеният ориз влияе благотворно на съня.

Участниците в експеримента – около 2000 доброволци, били разделени на три групи. Всяка употребявала преди сън различни продукти. В първата група вечер хапвали хляб, във втората група – макарони, а в третата – ориз. Всички участници страдали от разстройство на съня. Изследванията показали, че в първата и втората група проблемите със съня се запазили, а хората, които вечеряли с ориз, заспивали бързо.

Оказва се, че причината се крие в гликемичния индекс на ориза – той увеличава нивото на белтъка триптофан в кръвта, който, на свой ред, продуцира серотонин -"хормона на радостта". Серотонинът успокоява и позволява на човек добре да се наспи. Така че, ако страдате от безсъние, можете да проверите изводите на учените върху себе -си – блюдата с ориз са и вкусни, и полезни.

Освен това здравните ползи от ориза включват способността му да осигури бърза и неотложна енергия.

Оризът регулира и подобрява изхожданията, стабилизира нивата на кръвната захар, както и забавя процеса на стареене, като същевременно осигурява съществен източник на витамин B1 в човешкото тяло.

Други ползи от ориза са способността му да стимулира здравето на кожата, увеличаване на метаболизма, подпомагане на храносмилането, намаляване на високо кръвно налягане. Вкусният ориз може да помогне усилията за отслабване, да подобри имунната система и да осигури защита срещу дизентерия, рак и сърдечно-съдови заболявания. 

Оризът е основна храна на много хора по света, и е важна зърнена култура, която изхранва повече от половината от населението на света, пишат още от bolime.net.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност