Close search

Погледнете на дъното на чинията си, за да намерите причините за заболяванията си

Погледнете на дъното на чинията си, за да намерите причините за заболяванията си Погледнете на дъното на чинията си, за да намерите причините за заболяванията си Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

“Ако искате да намерите причините за заболяванията си, погледнете на дъното на чинията си” – гласи китайска поговорка

Човешкото тяло е създадено да живее повече от 200 години пълноценен, здрав живот – пък казват много мъдри древни книги.

Но тези съвършени биоенергийни машини – човешките тела, са били програмирани да приемат определен вид енергия, за да могат да функционират по този начин. Ние обаче, водени от напредъка на “цивилизацията” сме се изхитрили и сме започнали да се храним по един безумен начин, ставайки жертва на ламтежите за пари и власт на големите корпорации. До таква степен е профанизирано ежедневието ни, че се въртим в омагьосания кръг “Храним се зле, разболяваме се доброволно, доброволно се подлагаме на химическо лечение което продължава с години и бавно, но сигурно да ни убива”.

Все едно да си купите автомобил, на който трябва да наливате само най-високия клас бензин, обаче вместо това му сипвате редовно дизел. Пък после се чудите защо се чупи и не върши добра работа.

Модерните храни и начин на живот не само, че не дават нужните хранителни вечества на телата ни, но и притъпяват вродената им интелигентност, замърсяват ги и задръстват до такава степен, че мътилката, която се натрупва отвътре в твърде ранна възраст задръства интелигентната система наречена “физическо тяло” и тя просто отказва да функционира правилно. В резултат се появяват т. нар. “болести”. И ние, отново пренебрегвайки вроденият клетъчен интелект и система за самосъхранение и самолечение, доброволно отдаваме отговорността за собственото ни здраве в ръцете на някой друг – лекарите. Което пак би имало някаква уместност и място в ежедневието ни, ако те наистина ни лекуваха. Отново в Китай – някога лекарят е бил „уволняван“ ако някой от подопечните му се разболее. Тоест – той се е полагал превантивни грижи пациентите му да бъдат здрави. Появата на болест означавала провал. А днес лекарите в по-голямата си част замазват симптомите на вече болен човек и се явяват дистрибутори на големите фармацевтични компании…

А колко лесно би било да се върнем към изначалният замисъл на Твореца! Да си спомним, че няма друг, който да познава тялото което притежаваме, и да умее да чуе гласът му – от нас самите. Да се върнем към правилното гориво, да поправим щетите, и да поддържаме телата си красиви, силни, здрави и млади.

Как? Като променим някои навици, и се приучим на други.

1. Оставете в миналото обилните закуски – добре намазана филия с маргарин и колбас, чаша прясно мляко; или пък онези попари от детството ни… или димяща чиния с пържени яйца, бекон и наденичка. Естествената функция на тялото сутрин е да се пречиства. Тече активен процес на детоксикация. 

Цялата енергия на тялото е съсредоточена в процеса на пречистване. В момента в който хапнем обилна закуска обаче, този процес спира и цялата енергия се насочва към стомаха – за да храносмила. Това пристъргване което усещате сутрин, не е глад! 

Едно добро начало на деня е чаша топла вода. А още по-добре – чаша топла вода с лъжица домашен ябълков оцет (или лимон), лъжичка мед. Ако добавите и лъжица пчелен прашец – няма да сгрешите, ами ще дадете на тялото си един сутрешен елексир. Той спомага процесът на пречистването и не ангажира храносмилателни процеси. В ранния предиобед вече можете да хапнете плодове, и нещо по-сериозно.

2. Изхвърлете от менюто си всички разновидности на готовите бързи храни: банички, дюнери, кифлички, тутманици и прочие. Дори не си и помисляйте за fast foods. 

Това са мъртви храни, съдържащи бяло брашно, бяла захар, маргарин и купища консерванти и подобрители във вид на прахчета. В динамичния ден когато сте на крак, винаги можете да се справите с глада, ако имате под ръка сурови ядки, ябълки, банани и други „бързи“ плодове. Заложете на живата храна, която наистина може да даде нещо ценно на тялото ви, а не само да подтисне усещането за глад и да запълни празнината в стомаха.

3. Хранете се балансирано през деня. Варианта в който цял ден сте на три кафета и две понички, а вечер унищожавате съдържанието на хладилника – не е добър! 

Вечерта можете да хапнете богата салата, с ядки, с маслини, с авокадо; както и добре приготвена риба – за месоядните, или купичка вариво, или пък „пържола“ от растителен произход.

4. Пийте много живи течности. Какво значи това? – Преди всичко вода, но и прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. Чиста, по възможност структурирана вода. Най-добре е да е изворна, или пък пречистена, минерална, трапезна. 

Водата от чешмата е „обогатена“ с твърде много флуор и други химикали, а по каналите през които минава,определено не събира добра информация. Вече за никого не е тайна, че водата има памет. Какво ли съдържа паметта на водата, която минава през всички мръсни канали и десетките апартаменти в блока? Кафето, или чая, или пък т.нар. „натурални“ сокове, НЕ заменят водата. 

Водата е единствената течност, която има способността да отмие токсините от клетките и да ги хидратира. Златната мярка е 30ml. вода на килограм телесна маса. Ако тежите 60 кг., то препоръчителното количество вода за деня е 1,8l. вода. А през топлите месеци пък, нуждата от вода се повишава.

5. Преди да посегнете към лекарствата, когато се появи болест, опитайте силата на лечебните храни. Всъщност, всяка болест може лесно да бъде преборена с глад. По добре познатият принцип – когато има чуждо тяло в организма – вирус например, то нашата съвършена биоенергийна машина се опитва със собствени сили да се справи с нашественика. Обаче тук идват бабините съвети – да хапнем пилешка супичка, една „здрава и силна“ храна, че да се справим бързо с болестта. За жалост се случва точно обратното – цялата налична енергия отново отива в стомаха, за да храносмила, вместо да се бори с болестта. 

Силно алкалните храни са прекрасна храна. Зеленолистните зеленчуци са пълни с ценни хранителни вещества, антиоксиданти, минерали и витамини. Един шейк (смути) от листа на спанак, магданоз, лимон, джинджифил, дори малко лют пипер – е много по-ценен лек, отколкото някое хапче. Джинджифилът и куркумата пък са едни от най-силните природни антибиотици.

Науката за здравословното хранене и лечение е обширна и многопластова и е обект на знания и дългогодишен опит. Но дори само тези 5 навика да усвоите и интегрирате в ежедневието си, ще усетите ползите и ще направите сериозен и качествен завой в живота си – към по-добро. Кой не иска да бъде здрав, силен,млад, хармоничен? Ами хайде да го направим тогава. Наистина е толкова лесно. Иска се щипка смелост, вяра и отговорност – към собствените ни тела.

 И едно последно и много важно нещо – да направите реалната крачка – от прочита на тази информация, до прилагането ѝ на практика. Погледнете какво има на дъното на чинията ви и изберете – това да бъде причина за заболявания, или за дълъг и здрав живот.

Мартина Генкова – Иванова – вдъхновител на промени и мотиватор, организатор и лектор на семинари, беседи и курсове за холистично здраве и личностно развитие в цяла България е един от 30 –т е лектори, които ще се включат в Международния форум – изложение „Здраве, Щастие, Красота“ .Събитието ще се осъществи в рамките на три дни от 13 до 15 юни 2014 г. в гр. София, Централата на БЧК, адрес: ул. Джеймс Байчер 76, до Hill tower

Цялата програма може да откриете на forumizlojenie.com

3 Коментара

  1. Small
    Georgi

    Trudnoe pri tezi zamyrseni sredi

  2. Small
    Анонимен

    Яжте ми ...!

  3. Small
    Анонимен

    най-добре да не се яде въобще и да се фотосинтезира.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност