Полезните свойства на сладоледа
![Полезните свойства на сладоледа](https://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/1218/MAIN-poleznite-svoystva-na-sladoleda.jpg?1431613879)
![Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583](https://assets.kulinaria.bg/assets/design/photo_credit_sticker-2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583.png)
Определено много хора смятат сладоледа за вреден. Други го ползват като оригинален начин за профилактика на кръвотечението в рана, например веднага след премахването на сливици...
Всъщност сладоледът има редица полезни свойства.
Още Хипократ е съветвал да се яде „замразен крем“, защото той подобрява общото състояние на организма, припомнят от doctoronline.bg.
Сладоледът стимулира изработването на серотонин в организма , който според изследванията предпазва от стрес и повишава настроението.
Освен това той може да се използва и като кръвоспиращо средство при носовите кръвотечения през летните горещини. За тази цел е нужно малко количество студен сладолед.
Изследванията на немски учени от Университета в Берлин разкриват, че сладоледът намалява нервното напрежение и преумората. Това обясняваит и с факта, че млякото и сметаната съдържат Л-триптофан - много ефектен натурален транквилант, повдигащ настроението и успокояващ нервната система.
Учените отбелязват също, че Л-триптофанът помага при борбата с безсънието. Млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези свойства, защото при плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада, а в сладоледа се съхранява продължително време. Учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект като общотонизиращо средство.
Снимки: freeimages.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook