Close search

Пробиотиците – полезните бактерии без които не можем

Пробиотиците – полезните бактерии без които не можем Пробиотиците – полезните бактерии без които не можем Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Пробиотиците представляват живи микроорганизми, които за разлика от тези, причиняващи ни инфекции, допринасят за подобряване на здравословно състояние на организма като цяло и, в частност, на храносмилането и имунитета.

Нормално те навлизат в организма ни след раждането и постепенно стават част от естествената чревна микрофлора. Присъствието им е важно, за да не се позволява растежа на патогенни микроорганизми и предпазва от инфекции.

Полезните бактерии обаче не винаги присъстват в достатъчно количества в чревната микрофлора. Наличието им зависи много от здравословното състояние, хранителните навици и продуктите, които консумираме.

За да помага на този баланс, човекът избирателно се е насочил да приема и храни, които съдържат пробиотици. Консумацията им се препоръчва до днес при диария и други стомашно-чревни проблеми, както и при сериозни и продължителни терапии, пишат от puls.bg.

Продуктите, които съдържат пробиотици, тъй като те са живи микроорганизми, би трябвало да се предлагат в магазинната мрежа в охладените сектори. За да се запазят и съответно се извлекат ползи от тях, киселото мляко, мътеницата, кефирът, млечно-киселите десерти, освен че трябва да се съхраняват у дома в подходящи условия, следва да се консумират в суров вид. Затоплянето, още повече, готвенето унищожават пробиотиците в тях.

Киселото мляко с жива закваска е подходящ продукт при диария, освен, ако лекарят не е предупредил за избягване на консумацията му заради специфично заболяване или заради прекалено крехка възраст при децата. Препоръката в този случай е обаче да се консумира не наведнъж по много, а по няколко лъжици до 100 грама на хранене и до половин кофичка общо на ден.

Дали приемът на пробиотици под формата на хранителни добавки е подходящ за вашето състояние, ще каже лекарят ви. Въпреки че се смятат за безведен продукт, те не се препоръчват при много малки деца и сериозно накърнен имунитет.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност