Close search

Променя ли се успеваемостта при ин витро?

Променя ли се успеваемостта при ин витро? Разговаряме с д-р Таня Тимева, медицински директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев” Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

По темата разговаряме с д-р Таня Тимева, медицински директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев”

Д-р Тимева, базирайки се на данни от Вашия опит, каква е и има ли промяна в успеваемостта при ин витро лечението в последните години?

В екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев” работят специалисти по репродуктивна медицина от ранга на доц. Щерев и ембриологът Димитър Баров. Всички ние се стремим да подобряваме успеваемостта при ин витро, като залагаме на нови методики и техники.

Спрямо статистическите данни, с които разполагаме, при жените под 30 години за цяло десетилетие от 1988 до 1998 г. средната успеваемост при ин витро е била около 15% .

Към края на 2013 г. лечението на репродуктивни проблеми в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ сред жените в тази възрастова група е над 50%. Интересна е и тенденцията при жените над 40 г. – от почти безнадеждните 3% средна успеваемост на процедурите, днес вече можем да отбележим над 25% постигнати бременности на проведен ембриотрансфер. Този процент се очаква да нараства с всяка следваща година, благодарение на въвеждането на нови методи и техники в асистираната репродукция, което е стремеж на специалистите в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Голям напредък е осъществен и при лечението на различни причини на безплодие, сред които мъжки фактор, намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи. На база на резултатите, които постигат водещите български клиники, България се нарежда в първите три места по успеваемост на модерните асистирани репродуктивни технологии.

Как точно напредъкът и въвеждането на модерни технологии в асистираната репродукция увеличават успехa на лекуващите се жени и двойки?

Ще обърна внимание само на някои от нововъведения, които приложихме в нашата ин витро лаборатория през последните години. Инвестирахме в ново поколение високотехнологично оборудване за внедряването на различни методики за повишаване на успеваемостта при ин витро процедури, като ембриоскопия, spindle view и IMSI

Ембриоскопията представлява наблюдение на развиващите се ембриони с микрокамера, която снима през определен период, но практически се сглобява цял „филм”, представящ развитието на ембриона в динамика. Така забелязваме някои аномалии в деленето на ембрионите, без да се налага да ги изваждаме от инкубатора. В деня на трансфера подбираме ембриона, който по критериите за делене и развитие се е справил по-добре и от него има най-големи шансове да се развие бременност.

Spindle view е техниката, при която определяме къде се намира генетичният материал на яйцеклетката и дали тя е достатъчно готова да приеме сперматозоида. Методът помага на жените с намален яйчников резерв или с малък брой добити яйцеклетки, които нямат нужната „възприемчивост“ към стимулация.
Чрез метода IMSI има възможност да се направи подбор на най-добрите сперматозоиди между всички налични. Това се прави при оптично увеличение с микроскоп от над 6000 пъти и дава възможност за повишаване на шансове в случаите на т.нар. мъжки фактор. 

Без да влизам в повече специализирани подробности бих резюмирала, че усилията на екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е да дадем днес шанс на всяка двойка със считан доскоро нерешим репродуктивен проблем да има своя рожба. Това е целта на нашата работа – радостта, която създаваме на доверилите ни се жени и двойки.

Колко от двойките в България имат репродуктивни проблеми и на кое място се нареждаме по този показател спрямо останалите европейски държави? 

Данни от „Изследване на проблемите на репродуктивното здраве”, преведено през септември 2013 г. от МБМД, сочат, че двойките с репродуктивни проблеми в България са над 70 000. 

Притеснителни са и други данни от цитираното проучване, според които от всички жени и двойки, страдащи от някакво забавяне или затруднение при зачеване в България, между 350 и 500 хиляди души са недостатъчно осведомени как да постъпят при наличието на репродуктивен проблем. Също така не са наясно и кога и къде да потърсят нужната специализирана помощ за решаване на проблема. 

В тази връзка е важно да се знае, че успехът на всяко лечение на безплодие зависи от навременно поставената диагноза и предприето поведение за зачеване. Когато една двойка установи проблем, не бива да отлага консултация с репродуктивен специалист. Съвременната репродуктивна медицина е отбелязала голям напредък през изминалите години от своето развитие. В днешно време все повече двойки, потърсили навременна помощ, имат много по-голям успех за постигане на бременност. Много от считаните за безнадеждни случаи преди, имат възможност за успешно зачеване днес.

Повече за асистираните репродуктивни технологии (АРТ) може да намерите тук.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност