Close search

Технологии за постигане на мечтаната бременност

Технологии за постигане на мечтаната бременност Технологии за постигане на мечтаната бременност Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Да станеш родител е мечта на всеки. Понякога обаче редица трудности ни карат да мислим, че постигането на тази мечта може да се окаже по-трудна задача, от колкото сме очаквали. 

За радост съвременната репродуктивна медицина е отбелязала такъв напредък, че все повече жени и двойки с проблемно забременяване могат да постигнат да така желаната радост – звънкия смях на бебе у дома.

За самата ин витро методика е говорено и писано много. Интересно обаче е да надникнем в мястото, където магията се случва – ин витро лабораторията. Там квалифицираните ембриолози и биолози прилагат нови техники, които спомагат за повишаване на шанса за зачеване при стандартната ин витро/ICSI процедура. С помощта на специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, които са пионери в прилагането на асистираните репродуктивни технологии в България и внедряването на редица иновативни методики за пръв път у нас, ще разбулим тайната на три интересни допълнителни техники за постигане на мечтаното бебе.

„Излюпването” на новия живот

Асистираният хетчинг или както би се превел на български език подпомагане на „излюпване” на ембриона е първата техника, която ще ви представим. Тя представлява изтъняване или „пробиване” на малка дупка в единия край на обвивката на ембриона. По този начин той ще се „излюпи” много по-лесно, когато настъпи моментът да се имплантира в маточната лигавица, след връщането му в организма на жената.

“Излюпването” е напълно естествен процес, който предхожда имплантацията в естествени условия дори при нормално забременяване. В някои случаи, обаче е възможно този естествен процес да не може да се случи нормално вследствие на удебелена или много твърда обвивка на ембриона. Когато при ин витро процедура се прецени, че има такава опасност, за да се повиши шанса за успех ембриолозите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ използват специален лазер. Тази „космическа” технология дава възможност за най-атравматично и прецизно отстраняване на структури, които пречат на ембриона, без да се нарушава неговата цялост. При нея ембрионите първо се поставят в специална хранителна среда и се наблюдават под микроскоп. Обвивката на всеки ембрион се оразмерява чрез софтуерна компютърна програма, лазерният лъч се позиционира върху нея и се извършва манипулацията. Програмата е направена за клинични цели и има защитни кръгове, които предпазват ембрионите при манипулацията.

„Одеялцето” на мама

Ко-култивирането или „изкуствената матка“ е техника, която се използва за подобряване на качеството на ембрионите. Тази техника се прилага когато дадена жена има проблем с имплантацията или пък при предходна ин витро процедура са получени ембриони с лошо качество и не е постигната бременност.
При нея в период, когато матката е най-възприемчива към ембрионите се изваждат клетки чрез безболезнена процедура. Нужни са няколко миниатюрни парченца от лигавицата на матката, които се размножават в инкубатор. Размножените и отгледани вече клетки се замразяват до използването им в ин витро процедурата. Клетките се размножават и се подреждат като „одеало”. Върху „одеалцето“ се поставят оплодените яйцеклетки. По този начин те си обменят вещества, стимулиращи растежа на ембрионите. Когато настъпи момента те да се върнат в майката, закрепването им става по-сигурно, защото биват „разпознати” от маточната лигавица.

„Залепяне” на бъдещото бебе за мама

Ембрио лепилото представлява вид специална среда, съдържаща голямо количество хиалуронова киселина (хиалуронан). Редица проучвания показват, че използването й повишава с допълнителни 10% шансовете за постигане на клинична бременност при ин витро/ICSI процедури. 

Ембрио лепилото спомага за образуването на контакт между клетките на ембриона и матката и съдейства за образуването на кръвоносни съдове, по които да се изхранва ембрионът от майчиния организъм.
В ин витро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев” ембрио лепилото се прилага напълно безплатно при всяка една ин витро/ICSI процедура. Стремежът на специалистите от комплекса е предоставянето най-висококачествена здравна грижа и непрекъснато внедряване на най-модерните техники и методики на лечение.

Ембриолозите и биолозите в Медицински комплекс „Д-р Щерев” са насреща за въпросите на всеки пациент, интересуващ се от ин витро процедура. За да получите отговори на вълнуващите ви въпроси може да посетите „Ин витро ден на отворените врати”.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност