Close search

Растителният желатин - агар-агар

Растителният желатин - агар-агар Агар-агар е продукт, който представлява смес от полизахаридите агаропектин и агароза Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Агар-агар е продукт, който представлява смес от полизахаридите агаропектин и агароза. Сместа се получава с екстракция на кафяви и червени водорасли, които виреят в Бяло море и Тихия океан. 

Той е открит в Япония през 1658 година, от Минора Танземон, и е наречен кантен. Агарът представлява растителен заместител на желатина. Във воден разтвор сместа образува трайно желе. Той е признат за най-силното желиращо средство до момента и неговата употреба е разрешена във всички страни по света. 

Използва се като стабилизатор за поддържане на вискозитета на консистенцията на продуктите. Агар-агар има температура на топене около 80 градуса, няма аромат, цвят и вкус. Той намира голямо приложение при приготвянето на желирани меса, кремове, сладолед, млечни продукти, мармалади, бонбони и пудинги. В хранителната промишленост този стабилизатор е познат като добавка Е 406. Агар-агар има здравословни ползи за организма. Той спомага за редуциране на високите нива на лошия холестерол, пречиства организма, освен това е богат на фибри и не съдържа калории. 

Натуралният продукт представлява лаксативен агент, който има положително влияние върху запека и предпазва чревния мукус от възпаление. Агарът е много добър източник на минерални вещества и соли за човешкия организъм. Той стимулира функциите на черния дроб и спомага за нормалното протичане на обмяната на веществата. 

Освен това не съществува максимална доза за използване на съставката. В някои държави дори се използва в лечебни и бебешки храни, припомят колегите от apteka-optima.com.

Агар-агар има няколко предимства пред желатина. Той може да се използва от хора, които спазват специална диета, от вегани и вегетарианци, защото се извлича от водорасли. Освен това той стяга по-бързо и по-силно от желатина, а освен това е готов за употреба още в момента, в който сместа е изстинала. 

Агарът е термо-обратим, като това означава, че може да се кипне, да се остави за известно време да се втвърди и след това пак да се кипне без проблем. След приемане, с или без храна, агарът разширява своя обем, което създава усещане за ситост.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност