Close search

Малко познатите ползи от селърито

Малко познатите ползи от селърито Малко познатите ползи от селърито Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Селърито е двугодишно растение, принадлежащо към семейството Umbelliferae, към които принадлежат и морковът, резенето, магданозът и копърът. 

Селъри може да се консумира целогодишно, макар че през летния сезон то е с най-приятен вкус и аромат, защото именно тогава е и сезонът му.

В състава си селърито съдържа големи количества витамин C, което предпазва организма от простудни заболявания. Доказано е също, че витамин C помага при борбата с инфекциозните заболявания. 

То съдържа и Phthalide, което активно регулира нивата на холестерола, регулира кръвното наляганепомага на мускулите около артериите да се отпускат и позволява на тези съдове да се разширяват. Phthalide също така участва в намаляването на стрес хормоните, които се явяват причина за стесняването на кръвоносните съдове.

Селърито съдържа още и Courmarins, който предотвратява появата на ракови клетки. Той не позволява на свободните радикали да увреждат клетките. Намалявайки клетъчните мутации, се предотвратява появата на ракови клетки. Courmarin-ът също така увеличава активността на определени бели кръвни телца (имунните защитници), целящи да унищожават мутирали (ракови) клетки. 

Acetylenics-ът, който съдържа, спира нарастването на туморните клетки.

Селърито има и диуретичен ефект благодарение на калия и натрия, които съдържа. Те са жизненоважни минерали, участващи в регулирането на течностите в организма. При повишени количества течности в организма, селърито стимулира производството на урина, като му позволява да изхвърли чрез нея отпадъчните продукти.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност