Close search

Разлики между ирландско и шотландско уиски: вкусове и традиции

Разлики между ирландско и шотландско уиски: вкусове и традиции Ирландското и шотландското уиски са две от най-популярните напитки в света, всяко със своя уникален вкус, произход и традиции. Photo credit sticker

За повечето хора, които нямат дълбоки познания в областта, разликата между двата вида е само очевидната - че едното произлиза от Ирландия, а другото от Шотландия. Любителите на хубаво уиски обаче са наясно, че това далеч не е всичко. Научете основните разлики между ирландското и шотландското уиски в следващите редове, споделени от експертите от Сид Шоп.

Какво трябва да знаете за ирландското уиски?

Ирландското уиски датира още от Средновековието. Познато е като “айриш” и за него най-често се използва микс от различни зърнени култури, като има и сингъл малц варианти. Отличава го тройната дестилация, през която преминава. Цветът му варира от сламен до кехлибарен, в зависимост от характеристиките на напитката.

Характерно за съвременната технология на производство е, че се добавят различни аромати, които да допринесат за създаването на мека, богата на вкусове и текстури напитка, например с плодови нотки.

Какво трябва да знаете за шотландското уиски?

Нарича се “скоч” и по традиция се произвежда от ечемичен малц, като количеството, което се използва, зависи от конкретния вид на питието. За направата на този алкохол в Шотландия има около 120 дестилерии, някои от които известни в цял свят, като Speyside, Islay и Islands.

Има както сингъл малц, така и смесено. Едномалцовото уиски е произведено само от малцови зърна в една дестилерия, като може да включва смеси от различни партиди или години на производство в рамките на тази дестилерия. Смесеното, от друга страна, представлява смес от малцово и зърнено уиски.

Какви са разликите между двата вида?

Основните различия между айриш и скоч са в следните три важни направления:

1. Вкусови и ароматни качества
Вкусът и ароматът на шотландското уиски се асоциират с мед, карамел, пикантни подправки, печени ядки и торф, което носи определена плътност, опушеност и продължителен послевкус.
При питиетата от Ирландия се усеща по-голяма мекота, свежест и сладост, която се дължи на вкусове, като ванилия, цитрусови плодове, мед. При този вид ароматът е по-омекотен и деликатен и не се наблюдава силно изразена опушеност.

2. Процес и технология на производство
Сложният характер, който шотландският вариант притежава, както и по-плътната и силно изразена текстура, се дължат на факта, че дестилацията е двойна.
При ирландските видове мекотата се дължи на тройната дестилация, което придава и известна гладкост.

3. Ферментация и отлежаване
Придобиването на своите неповторими качества, питието от Шотландия получава чрез съзряване в дъбови бъчви за поне 3 години, като тук се използва ечемичен малц.
При ирландското тройната дестилация и ечемикът се допълват отлично от ръж и овес. За отлежаването обикновено се използва дъбова дървесина, като най-често се използва американски дъб. Времето за съзряване тук е същото.

Tова са някои от основните различния между двете напитки.

1 Коментар

  1. Small
    bamboo flooring

    Bamboo floor has high density and low formaldehyde emission. Density of bamboo flooring is 750 kg/m3 for solid and 1100 kg/m3 for strand woven which is much higher than 90% of hardwood species. Formaldehyde emission of bamboo flooring is only 0.015 mg/m3 which is much lower than laminate flooring and engineered wood flooring.
    Bamboo flooring has a wide range series like solid, strand woven, engineered, click lock, hand scraped etc. Bamboo floor also has a variety of colors like natural, carbonized, strand natural, strand carbonized, strand tiger. Bamboo is a renewal resource compared with traditional hardwood, the flooring is really green and eco-friendly. The most popular type in the current market is strand woven bamboo flooring which is very suitable for high traffic areas, water resistant and floating floors installation. bamboo flooring price can be by square meter or square foot.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност