Close search

Разлики между ирландско и шотландско уиски: вкусове и традиции

Разлики между ирландско и шотландско уиски: вкусове и традиции Ирландското и шотландското уиски са две от най-популярните напитки в света, всяко със своя уникален вкус, произход и традиции. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

За повечето хора, които нямат дълбоки познания в областта, разликата между двата вида е само очевидната - че едното произлиза от Ирландия, а другото от Шотландия. Любителите на хубаво уиски обаче са наясно, че това далеч не е всичко. Научете основните разлики между ирландското и шотландското уиски в следващите редове, споделени от експертите от Сид Шоп.

Какво трябва да знаете за ирландското уиски?

Ирландското уиски датира още от Средновековието. Познато е като “айриш” и за него най-често се използва микс от различни зърнени култури, като има и сингъл малц варианти. Отличава го тройната дестилация, през която преминава. Цветът му варира от сламен до кехлибарен, в зависимост от характеристиките на напитката.

Характерно за съвременната технология на производство е, че се добавят различни аромати, които да допринесат за създаването на мека, богата на вкусове и текстури напитка, например с плодови нотки.

Какво трябва да знаете за шотландското уиски?

Нарича се “скоч” и по традиция се произвежда от ечемичен малц, като количеството, което се използва, зависи от конкретния вид на питието. За направата на този алкохол в Шотландия има около 120 дестилерии, някои от които известни в цял свят, като Speyside, Islay и Islands.

Има както сингъл малц, така и смесено. Едномалцовото уиски е произведено само от малцови зърна в една дестилерия, като може да включва смеси от различни партиди или години на производство в рамките на тази дестилерия. Смесеното, от друга страна, представлява смес от малцово и зърнено уиски.

Какви са разликите между двата вида?

Основните различия между айриш и скоч са в следните три важни направления:

1. Вкусови и ароматни качества
Вкусът и ароматът на шотландското уиски се асоциират с мед, карамел, пикантни подправки, печени ядки и торф, което носи определена плътност, опушеност и продължителен послевкус.
При питиетата от Ирландия се усеща по-голяма мекота, свежест и сладост, която се дължи на вкусове, като ванилия, цитрусови плодове, мед. При този вид ароматът е по-омекотен и деликатен и не се наблюдава силно изразена опушеност.

2. Процес и технология на производство
Сложният характер, който шотландският вариант притежава, както и по-плътната и силно изразена текстура, се дължат на факта, че дестилацията е двойна.
При ирландските видове мекотата се дължи на тройната дестилация, което придава и известна гладкост.

3. Ферментация и отлежаване
Придобиването на своите неповторими качества, питието от Шотландия получава чрез съзряване в дъбови бъчви за поне 3 години, като тук се използва ечемичен малц.
При ирландското тройната дестилация и ечемикът се допълват отлично от ръж и овес. За отлежаването обикновено се използва дъбова дървесина, като най-често се използва американски дъб. Времето за съзряване тук е същото.

Tова са някои от основните различния между двете напитки.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност