Close search

Суперхраната спелта

Суперхраната спелта Спелтата е здравословна храна, тъй като има по-висок процент на протеини от пшеницата, както и голямо количество влакнини, минерали и витамини Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Спелтата, в България позната още под името динкел, e вид древна пшеница. Била е основна храна в части на Близкия Изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието.

Спелтата е здравословна храна, тъй като има по-висок процент на протеини от пшеницата, както и голямо количество влакнини, минерали и витамини. Има почти 2 пъти повече витамин А и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини, докато количествата на глутен са минимални.

Тя се отличава с високата си чистота, тъй като се отглежда без изкуствено торене и генни модификации. Съдържа високо количество полезни хранителни вещества - 57,9 % въглехидрати, 17,0% протеини, 3% мазнини, 9,2% фибри, минерални соли и витамини.

Съставките на спелтата са водноразтворими и това улеснява възприемането им от организма. Подобно на течните храни те се усвояват бързо и така подпомагат формирането на клетъчната система на тялото:

- подобряват кръвообръщението;

- улесняват бъбречната дейност и пречистването на организма;

- действат съдоразширяващо;

- подобряват храносмилането.

Като цяло спелтата се понася добре от организма и се усвоява лесно.

Спелтата е полезна не само като храна. Ако се постави на определени места по тялото, тя облекчава много болестни симптоми и има нежен възстановителен ефект. Затова обвивките на спелтата се използват за пълнеж на различни видове възглавници и матраци – за спане и почивка, за медитация, за бебета и майки и др.
Възглавниците с пълнеж от обвивки на спелта са особено популярни в Германия, Австрия, Холандия, Швейцария, Италия и Великобритания. В менютата за възглавници на хотелите задължително има възглавница от спелта.

Спелта може да закупите онлайн от shake.bg.

Снимка: wikipedia.org

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност