Close search

Свинското месо, най-вредното сред месата

Свинското месо, най-вредното сред месата Свинското месо, най-вредното сред месата Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Прасето е всеядно животно, което се развъжда от векове заради неговата качествена кожа и месо. Свинското месо е смятано за едно от най-вкусните, но същевременно за най-вредното сред месата. Някои религии забраняват на своите последователи да консумират свинско месо, особено в области, в които е много горещо и месото се разваля бързо. Причината най-вероятно се дължи на епидемиите от свинска чума, които са довели до измирането на много хора през вековете,

Разбира се свинското месо има своите ползи, тъй като съдържа протеини, но тези ползи са характерни не само за него, а за други разновидности месо, които са много по-полезни. В него има съдържание на витамини B1,B2, B3, В6. Откриват се елементите фосфор и цинк.

В хранителните магазини може да се открие голямо разнообразие от свински продукти, бут, плешка, карантия, ребра и котлет, а най-често обработените месни продукти са кайма, наденици, пушено месо, пресни или полусухи и сухи колбаси. Месото има голямо приложение в кухнята, тъй като то е в основата на много рецепти. Може да се консумира на скара, на шиш или фурна. За да има положителен ефект консумацията на свинско месо, тя трябва да бъде в определени граници. Най-здравословно и полезно е печеното свинско месо. То има нисък гликемичен индекс, което го прави подходяща храна за хора, които спортуват. Също така то е подходящо за хора, които имат високи нива на инсулин в кръвта.

Свинското месо има лоша слава заради високото съдържание на наситени мастни киселини в него. Това високо съдържание оказва влияние на хората, които консумират богати на въглехидрати храни. Друга причина за лошата слава на свинското месо е високото съдържание на холестерол в него. Въпреки че според последни изследвания той се смята за по-малко вреден, отколкото се смяташе, тъй като е установено, че има ниска усвояемост от организма, не бива да се прекалява с консумацията му. Според други изследвания високите нива на холестерола и липиди, заедно с големите количества антитела и хормони на растежа в месото на свинята, представляват сериозна опасност за здравето на хората. В свинете паразитира трихината. Този паразит може да навлезе в човешкото тяло и да се настани в сърдечния мускул на човека. Сам по себе си този факт е предпоставка за фатална заплаха. Днес наличието на паразита в животното може да бъде установено. Това означава, че ако животното не бъде изследвано, има вероятност човекът, който е консумирал това месо, да се зарази с паразита и неговият живот да бъде изложен на опасност.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност