Close search

Тиквичката, много полза с малко калории

Тиквичката, много полза с малко калории Макар да е сравнително неугледна на външен вид, вкусната продълговата тиквичка превъзхожда голяма част от зеленчуците и плодовете по вкусови и хранителни свойства. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Тиквичката, Cucurbita pepo, е едногодишно растение от семейство Тиквови, което е известно като нискокалоричен зеленчук. Стъблото е пълзящо, а плодът е валчест и здрав, а по форма наподобява краставица. Цветът му варира от жълт до зелен. Тиквичките се консумират основно варени, печени или пържени, но някои хора ги ядат сурови на салати. Добре е тиквичката да се обере, докато е на дължина до 10-16 сантиметра, тъй като ако нарастне повече, качествата й се изменят. Тиквичката е пренесена от Централна Америка заедно с картофите и царевицата, но се твърди, че е използвана за храна още преди 10000 години. В началото тя се разпространява в страните от Средиземноморието и оттам се използва в други части на света. Тъй като се отглеждат лесно, тиквичките са широко използвани в храненето.

Макар да е сравнително неугледна на външен вид, вкусната продълговата тиквичка превъзхожда голяма част от зеленчуците и плодовете по вкусови и хранителни свойства. Отличават с високо съдържание на калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамин А, С, В1 и В2, както и сравнително високо съдържание на органични киселини. Тиквичките са много полезни за диетична храна, тъй като съдържат само 21 калории в сто грама.

Съдържанието на малки количества захар позволява на болни от захарен диабет да консумират тиквичката в умерени дози. Ниското количество на целулоза прави зеленчука подходящ за лечебно хранене срещу смущения и заболявания на храносмилателните органи, стига да не е пържен. Той има лечебно действие срещу чернодробно-жлъчни заболявания. Разтворимите фибри действат прочистващо на организма, омекотяват запека и поемат токсините с червата, но не дразнят стомашно-чревната система. Липсата на оксалова киселина дава възможност да се използва за храна от хора със заболявания на бъбреците, бъбречни камъни и пясъци от пикочна киселина и оксалати. Високото съдържание на калий е полезно за лечение на сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и атеросклероза. Тиквичката съдържа много микроелементи, така че може да е от полза за болни от малокръвие, които са изтощени след заболявания и операции.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност