Close search

Три храни за контролиране на холестерола

Три храни за контролиране на холестерола Три храни за контролиране на холестерола Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Поддържането на нормални нива на холестерол е от изключително значение за нашето здраве.

Предлагаме ви 3 храни, избрани от holesterol.eu, които контролират холестерола.

  • Маслиново масло и всички маслинови продукти

Зехтинът е изключително богат на мононенаситени мастни киселини и витамин Е.

Редица изследвания показват, че храни с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини понижават нивото на „лошия“ холестерол (т.е. липопротеините с ниска плътност - LDL) и увеличават „добрия“ холестерол (т.е. липопротеините с висока плътност - HDL).

Всеки, които има повишени нива на холестерол трябва да увеличи своя HDL или добър холестерол за сметка на „лошия“ LDL холестерол. Всички маслинови продукти имат точно това свойство.

  • Варива

Варива от вид: бобови растения – сух или консервиран боб, леща, грах, всички соеви продукти – варени или консервирани соеви продукти, соева кайма, тофу, соево мляко и т.н.

Бобовите растения като цяло са с високо съдържание на диетични фибри. Освен това те са изключително богати на хранителни вещества, включително важни минерали. Бобовите продукти са богати и витамини от групата В. съдържат и големи количества фитонутриенти.

Много от полезните съставки в бобовите растения са вещества, които предпазват сърцето. Диетичните фибри понижават холестерола и нуждата от прием на допълнителна енергия т.е. има понижаващо апетита действие.

Бобовите растения също така са с ниско съдържание на мазнини. Те не съдържат от опасния холестерол. А най-хубавото е, че бобовите растения имат нисък гликемичен индекс т.е. намалява се желанието да се похапва нещо сладко.

  • Обезмаслено кисело мляко и други млечни продукти без съдържание на мазнини

Пълномасленото мляко и изобщо пълномаслените млечни продукти (повечето сирена и кашкавали) имат високо съдържание на наситени мазнини и трябва да се избягват, ако имате повишени нива на холестерол.

Все пак, това не означава, че трябва да се откажете напълно от млечните храни.

Премахването на млечните продукти от здравословната ви диета не е добра идея, защото така ще лишите организма си от важни елементи. Високото съдържание на калций и ценни минерали са от съществено значение за нормалното функциониране на сърцето и предпазването от заболявания на костите (например остеопороза).

Чудесна алтернатива е да се използват обезмаслени млечни продукти, които имат ниско съдържание на „лош“ холестерол.

Такива продукти са:

- Обезмаслено кисело мляко;
- Обезмаслено прясно мляко;
- Нискомаслена или обезмаслена извара;
- Обезмаслен кашкавал и др.

С отстраняване на мазнината в млечните продукти, е отстранен и голяма част от холестерола като в същото време млечния продукт запазва своите качества.

Обезмасленото кисело мляко е особено добър избор, тъй като то е богато на протеини, калций, полезните за чревната флора Lactobacillus микроорганизми, които освен за по-доброто функциониране на храносмилателната система имат изключително благоприятно въздействие при понижаване на високите нива холестерол в кръвта.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност